Вълчев: Нулева е вероятността от нулева учебна година

  • от PlovdivTime
  • 10:52, 14.11.2020

Продължителното стоене вкъщи води до дефицити. Това категорично заяви министърът на образованието Красимир Вълчев. Именно за това министерството има за цел да се създаде график, при който учениците да не остават повече от две-три седмици в дома си.

Вълчев е категоричен, че не трябва да се допуска да има ученици, които да останат на онлайн форма на обучение чак до март месец. Това води до натрупване на психически проблеми, липса на социализация и загуба на концентрация. Според него, ако децата са дълго време изолирани, то те ще се виждат извън класно време, като се събират на групи и така мерките няма да имат значение.

„Тревожни са общите числа на заразените, в страната имаме дифузно заболяване.  Броят на заразените учители като процент са малко по-високо от средното, но все пак нормален за професионална група, която все пак работи в рискова среда. За учениците е много малък процентът, особено тези, които са предучилищната група. Нито едно училище не е преминало онлайн в резултат на заповедта на министъра, тези които в момента са засегнати са заради решение на областните щабове – тъй като е съобразено с обстановката в съответната област“, заяви Вълчев пред БТВ.

В момента 45% не учат в присъствено в класните стаи,  а 1300 училища не са се сблъсквали с коронавируса изобщо. Градовете където е най-тревожна ситуацията, са взети най-крайни мерки.

„Нулева е вероятността за нулева година, удължаването на учебната година за сметка на лятната ваканция е последен вариант“, категоричен бе той.

„За три седмици няма да изчезне вируса, дори да направим пълен локдаун, трябва да се вземат такива мерки, които да не засягат образованието на децата“, каза още министърът.