Вълчев: Не можем да затворим образователната система, трябва да свикнем да живеем с вируса

  • от PlovdivTime
  • 08:40, 03.02.2021

„Нормално е да сме притеснение от страна на родителите, но не можем да затворим образователна система и обществено-икономическия живот за година и половина, колкото прогнозират, че ще продължи вируса. Формулата, която търсят всички, е да успеем да живеем, работим и учим в условията на пандемия“, така коментира връщането на по-големите ученици в класните стаи министърът на образованието Красимир Вълчев.

Към момента са подадени общо 1400 заявления от родители, които искат децата им да останат в електронна среда. Около половината от тях са за начален курс.

„Много е трудно учителят да си раздвои вниманието си  в две среди, но ако става въпрос за едно-две деца това е напълно възможно и може да се прилага и за напред, когато има случаи, в които ученик не може да посещава училище“, каза още той пред Нова.

Според него, малките деца не са толкова силен фактор в разпространението на вируса.

„24% от учителите ще се ваксинират и продължават да се записват. Има предпазливост, няма антиваксарски теории. Има една сдържаност и хората искат да се ваксинират на по-късен етап, тъй като смятат, че много бързо са одобрени ваксинните“, заяви още министърът.

Вълчев е категоричен, че той би се ваксинирал и няма никакви притеснения.