В червените и оранжеви зони: Учениците от 1 до 4 клас ще влизат с маски в час

  • от PlovdivTime
  • 16:49, 24.08.2021

"Този вариант на вируса е доста по-заразен и по-лесно се предава от децата. Децата от 1 до 4 клас и децата в детските градини ще могат да ходят без маски, ако училището се намира в безопасната зелена зона /под 100 на 100 000 заболеваемост/. Това ще става по предложение и с разрешение на Педагогическия съвет на съответното училище. Ако обаче училището се намира в оранжева, червена и тъмночервена зона, и децата от 1 до 4 клас децата ще ходят с маски. Педагогическият и непедагогическият персонал ще е задължен да слага маски, дори и учителите да са ваксинирани. Това се прави, тъй като има данни, че ваксинираните могат да бъдат преносители", обясни министърът на образованието Николай Денков и допълни, че  границата на болните ученици, при която ще се премине в дистанционно обучение, няма да е първоначално обявената 15% заболели, а 10%.

Министърът заяви, че ще направят всичко възможно децата от 1 до 4 клас да бъдат максимално в училище.

"Само тези, които са в тъмночервената зона, ще учат дистанционно", каза Денков. 

При повече отсъстващи деца ще могат да се правят сборни паралелки от деца от един и същи випуск, но това важи само за червената зона, за да не се прекъсва обучението. 

Едно от основните предимства на този модел е, че дава голяма гъвкавост спрямо ситуацията в различните градове. 

"Ще се опитаме първокласниците да посрещнат първия учебен ден в двора на училището. Трябва да се стремим към 50% присъствие на учениците, докато миналата година е било 38%.  Графиците ще бъдат съобразени със спецификата на училището", каза още Денков.