Училища от цялата страна се включват в Европейския ден на спорта

  • от PlovdivTime
  • 10:45, 20.09.2020

Българските училища, които желаят да се присъединят към тазгодишната инициатива Европейски ден на спорта на 25 септември могат да се регистрират в сайта на сдружение БГ Бъди активен, координатор на програмата за България. Организаторите са разработили различни варианти за провеждане на спортния празник, в зависимост от развитието на ситуацията. Събитието ще може да се проведе онлайн - чрез различни инициативи, стимулиращи движение у децата и офлайн - малък празник в училище, осъществен при специални условия.

“Не трябва да забравяме, че редовната физическа активност допринася за по-силна имунната система.  Вярваме че ситуацията на COVID19  не трябва да е причина да спрем да мотивираме децата да се движат повече. Изключително важно да продължим да работим  за повишаване на физическата активност у децата заредени с още повече сили, защото именно тя може да допринесе за цялостното им благополучие и здраве в дългосрочен план”, сподели Николета Янева, координатор образование на БГ Бъди активен “Разработили сме  различни варианти за провеждане на спортния празник, в зависимост от развитието на ситуацията - онлайн - чрез различни инициативи, стимулиращи движение у децата и офлайн - малък празник в училище, осъществен при извънредна ситуация”

Обездвижването и заседналият начин на живот са един от застрашаващите фактори за здравето на европейците, а намаляващата възрастова граница на затлъстяването и свързаните с него здравни проблеми са изключително тревожни.

Всяко училище само ще избира и организира конкретните занимания за децата, спортовете, които ще бъдат представени, а училищата с най-разнообразна програма в празника ще могат да кандидатстват за наградата Най-активно училище на 2020, като попълнят отчетна форма след провеждане на събитието.

Тази година в училищния празник на спорта отново ще бъде засегната и темата за опазването на околната среда. Координаторите са разработили идеи за различни физически игри, посветени на намаляването и рециклирането на отпадъци, които училищата могат да осъществят. За участващите училища са предвидени различни напътствия и информационни материали, които ще улеснят работата им. Първите 150 регистрирани училища ще получат допълнителни материали и награди за участниците. Игрите #безотпадъци са част от дейностите по програмата _Място България.

Другата тема, която ще бъде водеща през изданието тази година ще бъде - Спортът като начин за подобряване на психичното  здраве при децата - за която е предвиден специализиран наръчник и  онлайн обучение на педагозите по темата.

Регистрацията за училища все още е отворена и може да бъде направена през сайта на организацията-координатор за България БГ Бъди активен. 

България участва в Европейския ден на спорта в училище за шести път. През 2019 г. към инициативата се присъединиха повече от 95 000 ученици и над 12 500 възрастни от над 400 училища от повече от 190 населени места. Ние от сдружение БГ Бъди активен сме сигурни, че и  през 2020 г. интересът към празника на спорта в училище да бъде много голям, въпреки ситуацията на COVID19, защото знаем, че  в такива тежки моменти  е важно да се обединим заедно и да се подкрепяме и заедно да споделим  призив за повече физическа активност сред децата по време изолацията. Вярваме, че така ще подкрепим учебните заведения и учителите по физическо възпитание и спорт, които полагат усилия за осигуряване на необходимата физическа активност при децата.

Повече информация за регистрация за участие в Европейския ден спорта е представена в сайта на БГ Бъди активен - https://www.bgbeactive.org и в сайта на инициативата - http://www.essd.eu/.