Учениците в Пловдив и областта минават на онлайн обучение

  • от Соня Желязкова
  • 14:27, 26.01.2024

Учениците от Пловдив и областта минават в онлайн форма на обучение. Това реши областният щаб за грипа, който заседава днес.

Решението влиза в сила от 29 януари до 5 февруари включително. То е част от двете допълнителни мерки, които щаба съгласува, като другата е ограничаване на извънкласните дейности за ученици. Децата от детските градини и ясли ще продължат присъствено. В сила продължава да е въведеният филтър.

Останалите мерки, които щабът разпореди преди седмица, също ще бъдат валидни до 5 февруари.

Учениците ще се обучават онлайн, за да може спокойно да завършат първия срок, тъй като не всички са оформили оценките си, заяви началникът на РУО Иванка Киркова. Инспекторатът ще има възможност в понеделник да подготви цялостната организация за преминаване в обучение в електронна среда.

Към момента под 30% са свободните легла в лечебните заведения за хора с респираторни заболявания, допълни доктор Сийка Димчева, директор на РЗИ-Пловдив.

Тя обясни, че в момента ще бъде подготвена заповедта,която трябва да бъде съгласувана с главния държавен здравен инспектор. 

Кметът Костадин Димитров, който също присъстваше на заседанието, изрази готовност след изтичане на срока за дистанционно обучение, при необходимост да пусне учениците в още три дни ваканция. Дали има нужда от такава, ще стане ясно след следващата среща на щаба, предвидена за първата седмица на февруари.

По данни 30% от изследваните проби изпратени към национална референтна лаборатория са реагирали на грип тип А. Най-засегнати са във възрастовата група 5-14-годишна възраст.