Учениците от Пловдив от 5. до 12. клас остават онлайн още две седмици

  • от PlovdivTime
  • 15:16, 23.11.2020

Учениците от 5 до 12 клас остават на онлайн обучение още 2 седмици в Пловдив и областта, съобщи областният управител Дани Каназирева след провеждането на Областен кризисен щаб. Решението е било взето след известен спор и много трудно.

„Мерките не могат да засягат по този начин децата, държим ги вкъщи повече от 3 седмици, дори да се пуснат още 2 – всеки пита след това какво ще се случи”, каза Каназирева.

„От друга страна обаче са директорите на болниците, които казват, че ситуацията е изключителна тежка. Увеличаваме леглата в големите болници. Колкото и да откриваме, персоналът е на края на силите си”, каза областният управител.

 „След скока на заболеваемост над 670 на 100 000 заболели – остава непроменена. Последните 4 дни, задържаме тенденциите.”, казаха от РЗИ.

Каназирева каза, че всъщност задържането на тази цифра ги е накарало още две седмици децата да останат вкъщи и каза, че не може ситуацията да стои постоянно така. 

„Аз гласувах въздържал се, отново ги изложих всички до един. На първо място – водещият мотив бе,че Министерството на образованието са предоставили няколко възможности, които многократно обяснявах. Аз не съм медицинско лице и наистина не разбирам от другия процес, и в голяма степен, приемам мотивите и подкрепям на първо място здравето, но вече се притеснявам на кое място е образованието. Надявам се, че това решение е правилно и то ще доведе до намаляване на случаите и до справяне на областта със ситуацията”, каза Иванка Киркова от РУО.