Ученици от Сценични кадри направиха фурор на два международни фестивала в Италия

  • от PlovdivTime
  • 14:53, 25.10.2023

Седем от великолепните, талантливи ученици от 11 б клас, специалност „Пантомима“, подкрепени от Миро от  12 б клас, специалност „Кукли“  от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив изиграха три различни спектакъла на два международни фестивала в Италия – „Седемнадесетгодишните“, „Малкият принц“ и „Бесният Орландо“.

Последното заглавие бе подготвено само за пет дни по сценарий и режисура на проф. д-р Александър Илиев с участието на именития му колега проф. д.ф.н. Романо Фоддай и с участието на актьори от 5 държави. Спектакълът бе заснет от RAI 1 и с него завърши националното честване на Итало Калвино - номиниран три пъти за Нобелова награда, член на Американската академия (всички писатели и поети на двете Америки), кавалер на Почетния легион във Франция и много европейски престижни награди.

„Нашите ученици бяха блестящи! Част от отзивите бяха: "Изключителна концентрация в спектаклите", "Блестящо възпитание", "Тънка чувствителност и усещане за образите", "Магическо владеене на движението", "Те вече са професионалисти, наши колеги", "Жалко, че ние нямаме такова училище" - изказани на 5 езика. Благодарности на НГСЕИ - от директора г-н Николай Томов до последния по азбучен ред, към родителите, към колегите-преподаватели и към самите деца! Това е резултата от една, недокосната от Ковид-епидемията, екипна работа на хора, развиващи таланта на младите като скъпа, безценна руда“, споделиха преподавателите, пътували със своите възпитаници в Италия.

Скоро ще бъдат публикувани и видеозаписите от блестящото представяне.