Ученици от Пловдив обърнаха тенденцията със златото на национално математическо състезание

  • от Соня Желязкова
  • 09:52, 24.10.2023

Пловдивски ученици надминаха софиянци в националното състезание по математика „Хитър Петър“. Надпреварата по решаване на задачи, чиято трудност е висока, се организира ежегодно от Съюза на математиците в България. Сложността се задълбочава от правилото за премахване на точки при допусната грешка, пише TrafficNews.

Тази година няколко ученици от Пловдив са успели да се класират с максимален резултат, отвявайки дори най-сериозните си противници в лицето на деца от столичните школо по математика. Сред тях е шестокласникът Явор Недев, завоювал вай-високите 85т. Детето е възпитаник на МГ „Акад. Кирил Попов“ и е първенец в класацията за възрастта си. 

Четвъртокласничките Кая Веселинова от ОУ „Екзарх Антим I“ и Анна Желязкова от СУ „Св. Патриарх Евтимий“ са успели да постигнат безупречен резултат от 85 т.. в възрастовата си категория.

С диплом и медал при петокласниците са пловдивските ученици от Математическата гимназия - Симона Маринова (62т.) и Даниел Петров (61т.). Третокласникът Христо от ОУ „Димитър Талев“ в Пловдив е получил 70т., което му отрежда златен медал и диплом.

Няколко деца от частни софийски гимназии също са се класирали с максималния резултат.

За гордостта и перипетии на мисията да отглеждаш надарено дете, разказва пред TrafficNews майката на Явор Недев – Ива:

Връзката на Явор с математиката започва необичайно. В неговата рода няма изявени математици, които да го подтикнат към това. След инцидент в четвърта група в детската градина той чупи крак и майка му решава да го ангажира с нещо полезно. Започва му дава тестове по математика без да подозира, че това би ще промени живота им. С времето интересът на Явор към точната наука се задълбочава и сам проявява желание да започне да посещава допълнително школи – тази в Математическата гимназия и школата на БАН в София.

Въпреки етикета „изявено дете“ шестокласникът не се различава много от връстниците си. „Той е много деен, изключително социален. Има голяма нужда от игри и успява сам да балансира между учене и други дейности. Ходи на плуване, има голям интерес към историята. Аз гледам да не го натоварвам, за да не се получи burnout ефект (бел.ав. - прегаряне)“, споделя майка му Ива.

Но любовта му към футбола не отстъпва на тази към цифрите. „Ако може, ще играе денонощно. Страхотен фен на Ботев, няма мач на отбора в Пловдив, който да е пропуснал“, казва Ива.


Явор Недев 

Първото място в състезанието „Хитър Петър“ го изненадва, разказва майка му: „Когато му казах, че има резултат от 85 т., не можеше да повярва. На много състезание е печелил злато, но никога не е получавал максимален брой точки“.

По нейно мнение това е голям успех за пловдивските деца, тъй като в последните години математиците тук са снижили нивото си, особено в сравнение със София, Варна и Бургас.

„В Пловдив расте едно страхотно поколение. Имаме силна математическа общност, но обучението изостава. Надарените деца е начален етап на образование ходят на школи, за да надграждат. Не биха могли да постигнат това, ако разчитаха само на преподаването в училище. Нещо е много сбъркано в образователната ни система в момента – или нивото в училище е твърде ниско, или пък в определени училища ги побъркват от учене. Едно дете да пише домашни до полунощ също не е нормално!“, споделя Ива.


Медалите, които шестокласникът е донесъл вкъщи. 

Според нея има още един тежък порок на системата – училищата и държавата често  парадира с успеха на изявените си деца, пропускайки да помогне за развитието им.

„Наскоро ми се наложи да представям някъде грамотите на Явор. Отидох с пълна папка – и какво от това?! В четвърта група той спечели златен медал за състезание в Хонконг, аз платих таксата, за да заминем за там. Протече в рамките на три дни и всичко трябваше да обезпечим с лични средства. Държавата, разбира се, не помогна с нищо. Малко преди да заминем получих имейл, че трябва да заплатя още 50лв. за тениска на България? Това е абсурдно! Родителите плащаме хиляди левове, за да може децата да се състезават в това, в което са добри. После идват журналисти, кметове и снимат какви медали са спечелили за България. Училищата качват на страниците си, че това са техни възпитаници. Истината е, че всички тези успехи са на детето, на родителите му и учителите в школите, които ги обучават“, споделя Ива.

Трудностите, пред които системата ги изправя, не са пречка за Явор. Той е мотивиран са още успехи, а неговите амбиции са смели и нетрадиционни. Сам е избрал и желана професия, която е оказва съвсем актуална – Явор е решен един ден да стане кмет на Пловдив.