Ученици от Художествената гимназия тръгват “По следите на импресионистите“

  • от PlovdivTime
  • 13:35, 22.02.2023
Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов” и Асоциация за културен обмен "Арт галерия Константин" се събират, за да осъществят заедно инициативата „По следите на импресионистите“. Събитието включва 12 участници (ученици и преподаватели), които ще посетят ключови места във Франция, свързани с художниците импресионисти. Целта е да се даде шанс на учениците, които са заявили своите творчески възможности чрез изложби и конкурси, да обогатят визуалната си култура с посещение на световни музейни експозиции.
 
Натрупалите се впечатления от срещата с оригинални творби на импресионистите, ще бъдат повод учениците да рисуват в Нормандия по покана на родолюбиви българи в лицето на д-р Елена Радева-Николова и д-р Константин Николов и да покажат своите художествени достижения, изложени на различни публични пространства в туристическия град Ипорт и Office de Tourisme-Yport. Това би помогнало да се разшири кръгозорът на едни от най-способните ученици от НХГ „Цанко Лавренов”, както и да се популяризират пред френската публика резултатите им от художественото образование. 
 
Община Пловдив подпомага събитието, като го финансира по Компонент 2 – „Мобилност“ през февруари 2023 г., а Асоциация за културен обмен "Арт галерия Константин" предоставя настаняване на участниците в Нормандия и транспорт от Нормандия до Париж. „Арт галерия Константин“ осигурява и пътуването на участниците в пленерите в град Етрета.
 
"Сумата, която е нужна за осигуряване на престоя във Франция, е 9000 лв. НХГ „Цанко Лавренов” се обръща към дарители, които смята, че биха подкрепили тази културна и обучителна дейност от изключително значение за развитието на бъдещите художници. За да се включите в инициативата, може да се свържете директно с НХГ „Цанко Лавренов”: тел: 0899847202 – Ваня Годжелова – ръководител на проекта; тел.: 0896743261 – Елена Попова – счетоводител на проекта", призовават от училището.