Ученически рок банди свирят на двудневен фест в парк “Лаута“

  • от PlovdivTime
  • 11:50, 31.05.2023

Седмото издание на младежкия рок фестивал за авторска музика "S`COOL ROCK FEST" ще се проведе на 17 и 18 юни в парк Лаута и ще премине под мотото „Рокът за едно по-добро бъдеще“. Фестивалът е насочен изцяло към изяви на ученически рок групи от цяла България. Условията за участие в него са: групата да е съставена от най-малко 50 + 1 % ученици и да има минимум 3 авторски песни. На сцената тази година ще се изявят между 10 и 12 ученически рок групи, които са предварително подбрани от организаторите.

Водещи и ментори отново ще са членове на популярни рок групи от родната рок сцена. Известна, доказала се и любима на тийнейджърите група, ще закрие фестивала. Преди основните концерти в двата дни ще се провеждат китарни клиники и уъркшопове като съпътстващи събития, с участието на ментори и преподаватели от водещи школи по китара в Пловдив. По този начин младите музиканти ще имат възможност да се запознаят с нови техники на музициране, с идеята те да бъдат насърчавани да овладяват нови знания, умения и да бъдат стимулирани към творчество.  

S`Cool Rock Fest 2023 отново ще се превърне в събитие, обединяващо публиката и младите изпълнители на стойностната рок музика в едно цялостно преживяване, едно от предизвикателствата в сферата на музикалното изкуство в града ни. Основна цел на проекта е популяризиране на млади таланти, подкрепа на тяхното творчество и развитието им като бъдещи творци.

Фестивалът няма конкурсен характер и традиционно всички банди получават подаръци от спонсори, вносители на музикална техника, продуцентски компании и други фирми от сферата на музикалния бизнес. Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура”.

Организаторите от Сдружение "Активна подкрепа за креативност“ и партньори осигуряват всичко необходимо за провеждане на феста - отлична сцена, перфектен звук, уникално осветление и всякаква сценична техника, необходима за доброто представяне. На разположение ще бъде и екип, който да подпомогне организационно бандите на сцената и извън нея.

Всички събития в двата фестивални дни: репетиции, уъркшопи, китарни клиники и самите концерти ще бъдат излъчени на живо във фейсбук страницата на събитието.

Ще бъде създаден кратък филм, който ще представи рок-естетиката, съществуваща извън нощните клубове – новите стилове в рока, актуални сред младото поколение и почти непознати за по-възрастните фенове!

„Реализацията на този проект е нашия начин за борба с проблемите на съвремието, обогатяването на музикалната култура и творческия потенциал на младите хора. Това е идея, която е достойна и постижима, мотивира ни да изграждаме подобни идейни концепции и да вярваме в значимостта на действията ни, защото са в името младите хора - бъдещето на България! Като хора, ангажирани с изучаване, представяне и популяризиране на рок културата, отчитаме необходимостта от реализиране на подобни прояви, даващи възможност за развиване на качествени приоритети и получаване на персонални препоръки и съвети от професионалисти за бъдещето, личностно и професионално израстване на новото, младото, творческо поколение. Чрез представянето на изцяло авторски песни ще стимулираме на младите музиканти в посока на креативност и оригинално творческо мислене“, споделят организаторите от Сдружение "Активна подкрепа за креативност".

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура” по „Програма за възстановяване и развитие на организации в областта на любителското творчество ”.