Тромпетистът Георги Грозев е носител на награда “Добрин Петков“ на Музикалното училище

  • от PlovdivTime
  • 16:40, 22.06.2021
Талантливият тромпетист Георги Грозев е носител на тазгодишната награда “Добрин Петков” за високи творчески постижения на Националното училище за музикално и танцово изкуство "Добрин Петков". Той е излъчен като победител от педагогическия съвет на училището.
 
"Благодаря на педагогическия съвет на за високото отличие и най-вече на г-н Пенчев и г-жа Колева за дългогодишните усилия и неуморен труд. За мен е чест", каза Грозев.

Георги Грозев в роден през 2002 г. в Пловдив. Започва да се занимава с тромпет в Младежкия духов оркестър при Общинския детски комплекс, а в момента е ученик в Националното училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков“ в Пловдив, в класа по тромпет на Пенчо Пенчев.



Едновременно с това от октомври 2020 г. е част от Оркестъра на Пловдивската опера. Свирил е като солист на Симфоничния оркестър при НУМТИ "Добрин Петков“ - Пловдив и на Оркестъра на Държавна опера - Стара Загора. Изнасял е концерти в Карнеги Хол в Ню Йорк, „Бозар“ в Брюксел, “Херкулес” в Мюнхен, Тонхале в Цюрих. 

Носител е на десетки награди от национални и международни конкурси, сред които: Абсолютната Първа награда от Международния конкурс "Golden Classical Music Awards" - Ню Йорк, Първа награда /двукратно/ от Международния конкурс за тромпетисти - Стара Загора, Абсолютната Първа награда от Международния конкурс "Grand Prize Virtuoso" – Брюксел. Два пъти е победител в категория „Изкуство“ на годишните награди за талантливи деца на фондация „Енчо Керязов“, отличен е и в инициативата „Успелите деца на България“, организирана от фондация „Димитър Бербатов“. Носител е на приза „Олга Камбурова“, присъден му от екипа на предаването „Алегро виваче“ на програма „Хоризонт“ като част от наградите „Музикант на годината“ 2018.