Трима пловдивчани свирят в концерта “Mладите звезди на България“ в сърцето на Париж

  • от PlovdivTime
  • 17:37, 03.01.2023

Трима пловдивчани ще свирят на концерт в сърцето на Париж след няколко дни. Асоциацията за културен обмен "Art gallery Constantin", Франция и Artavenir канят истинските меломани на празничен Новогодишен концерт под мотото "Mладите звезди на България"/"Les jeunes étoiles de la Bulgarie". Събитието ще се състои на 7 януари 2023 г. от 18 часа в сърцето на Париж – Église américaine de Paris, Quai d'Orsay, Paris, France (Американската църква в Париж) и е посветено на светлите Новогодишни празници, предстоящите Йорданов, Ивановден, както и на френския Epiphanie.

В "Mладите звезди на България“ ще участват младите български таланти: Никол Самарева – арфа, Николай Маринов – пиано, Биляна Динкова – пиано, Ренцо Ставрев – цигулка, Кристияна Стоянова – китара, Мартин Николов – китара. Водещ е актрисата Анна Танчева. В програмата ще звучат произведения на Бах, Шопен, Дебюси, Рахманинов, Родриго, Турина, Дюплеси.
 
Трима от забележителните звездни таланти са от Пловдив - Ренцо, Николай и Биляна. Градът под тепетата е родно място и на живеещата във Франция актриса Анна Танчева. Пловдивската връзка е изключително силна и по линия на организаторите - интернационалната асоциация за културен обмен Art Gallery Constantin France, която e създадена през 2011 година в Сенлис, Франция. Тя се ръководи от известните пловдивчани - д-р Константин Николов и съпругата му д-р Елена Радева - Николова, семейство български лекари, практикуващи във Франция от повече от 20 години. Предметът на дейност на асоциацията е културния обмен между държавите в Европа. Дейността през годините се разширява и обогатява, работят в областта на музикалния спектакъл, организират изложби и концерти, рецитали, арт форуми, симпозиуми и майсторски класове. Намират вдъхновение в изкуството, за да бъдат добри лекари в практиката си, а качествата и уменията от медицината допринасят за поливалентния подход и добрата координация във всяка арт проява, както споделят самите те.

Специална покана организаторите отправят към българската общност в Париж, посолството на страната ни, Български културен институт в Париж и българското училище. „Те са талантливи, с множество международни награди и участия и с голямо вълнение се подготвят да въведат българската диаспора в техния вълшебен музикален свят“, споделят още семейство Николови.

За повече информация за събитието и резервация на места:

https://www.billetweb.fr/concert-du-nouvel-an-les-jeunes-etoiles-de-la-bulgarie?fbclid=IwAR0fbeiiOb36UVy_yppKxahr7dEasQ6E8jWSbWO4Ki-XWhDkcdmcS2FWM6g