Три момичета влизат Медицина в Пловдив с пълно отличие

  • от Добринка Димова
  • 16:40, 16.07.2021

Три момичета са приети с максимален бал 36 в специалност „Медицина”. Те са изкарали шестици на кандидатстудентските изпити по биология и химия, дипломите им също са отлични. Това показват резултатите от първо класиране на Медицинския университет - Пловдив. 

„Успешна кандидатстудентска кампания в Медицински Университет -Пловдив. Излезе  първо класиране за медицински и здравни специалности. Конкуренция не липсва, даже напротив. Регистрираме устойчив интерес на кандидат-студентите. Тези деца са положили много усилия. Някои от тях се подготвят в продължение на две години. Обнадеждена съм, че имаме достатъчно качествени кандидати, които ще учат в едно от най-елитните висши училища в нашата страна. Надявам се, че ще продължат да бъдат толкова упорити и ученолюбиви, за да се справят и занапред”, посочи пред TrafficNews проф. Ани Белчева, зам.-ректор по учебна дейност във висшето училище.

Кандидатите за магистърските програма са 1279 и още 629 за бакалавър и професионален бакалавър. Те се състезават за 146 места в специалност „Медицина”,  73 – „Дентална медицина”  и 88 „Фармация”. Вузът приема равен брой мъже и жени. Така на практика при жените за едно място се борят петима кандидати, а при мъжете – между трима и четирима в отделните специалности. "И тази година се запазва тенденцията балът при дамите да е по-висок”, заяви проф. Белчева.

В специалност „Медицина” последната класирана девойка е с бал 32.58. При мъжете максималният бал е 35.92, а минималният – 27.92. Близък до максималния е балът на първата приета жена в „Дентална медицина” – 35.30. Последната е влязла с 29.46. Максималният бал при момчетата е 34.94, а минималният – 26.18. 

Най-високият бал във „Фармация” при жените е 35.76, а най-ниският – 29.52. Максималният бал при мъжете е 34.16, а минималният – 24.16. Университетът обяви, че няма да приема кандидати с бал, по-нисък от 24. Между 35 и 40 % от кандидатите имат Добър или Много добър резултат от двата изпита.   Класирането е по първо желание. Водеща е мотивацията на кандидат-студентите за успешното завършване на тяхното обучение и последващата им професионална реализация.

И тази година най-желаната специалност остава „Медицина”. За нея документи са подали 641 души, от които 426 са жени. Желаещите за „Дентална медицина” са 322, от които преобладаващата част отново са жени - 218. На първо място „Фармация” са посочили 312 кандидати, от които 251 момичета.   

„Тази година има увеличен интерес и към бакалавърските специалности. Положихме доста усилия, за да дадем допълнителна информация. Да се свържем с училища в страната, където да популяризираме всички специалности. За първи път ще имаме обучение по специалност „Лекарски асистент”, или така познатата преди години „Фелдшер”. Имахме множество запитвания и 20-те отпуснати бройки се запълниха”, обясни проф. Ани Белчева. 

Тази година е увеличен и капацитетът за „Медицинска сестра”, която попада в защитените специалности. Към първоначално обявените 100 са предвидени и 20 места за медицински сестри, които ще са на изнесено  обучение в град Пазарджик. Запазва се интересът в специалностите „Медицинска козметика”,  „Рехабилитация”, „Рентгенов лаборант”. При зъботехниците 54 кандидати се борят за 30 места.

Любопитен акцент е, че от миналата година в учебното заведение изпитът по „Етика” също е в тестова форма, която показва убедително познанията на кандидатите. 

„Тестовата форма се въведе постепенно на изпитите по биология и химия в МУ-Пловдив. Това е начин за изпитване и на Държавните зрелостни изпити. Кандидатите в България и чужбина са подготвени за този формат и се представят успешно. Равномерното разпределение на резултатите в бакалавърските и магистърските програми показва неговата релевантност и обективност и мисля, че ще се наложи като такъв”, счита проф. Ани Белчева.

В момента в Медицински университет – Пловдив тече и кандидатстудентската кампания за чуждестранни студенти. На проведените четири изпита на английски език, последният от които бе днес, са се явили между 80 и 190 човека, общо 511 до момента. Предстоят още две изпитни дати. Кандидатите полагат изпит по биология и химия в електронна среда. Борят за 360 места в специалност „Медицина”, 100 в „Дентална медицина” и 20 във „Фармация”. 

„Имаме кандидати от над 40 държави. Основно са от Европа – от Великобритания, Германия, Италия, Гърция, но имаме и чуждестранни кандидат-студенти от Австралия, САЩ, Канада, Япония. Възможността за електронното подаване на документи, регистрация и провеждане на изпитите се оказа много удачна не само в условията на пандемия, а като регулярна процедура, затова смятаме да я запазим.  Всички тези кандидати от различни краища на света успяват да се явят на посочените дати. По този начин споделяме опит с различни страни, изучаваме различни култури и обогатяваме нашите виждания относно обучението и новите технологии. Медицински университет – Пловдив се развива стремително през последните години, предлага качествено обучение и затова е търсено място на кандидат-студенти от целия свят”, допълни зам.-ректорът по учебната дейност.