Третокласници от Пловдив с първо място в национален конкурс за ученическа журналистика

  • от Соня Желязкова
  • 16:04, 21.04.2024

Малките репортери от вестник „Любознайко“ спечелиха първо място в 12-тото издание на Националния ученически журналистически конкурс „Григор Попов“. Учениците от 3 а клас на СУ „Димитър Матевски“ в Пловдив заслужиха приза с колективно участие I-IV клас в категория „Интервю“. Творците, ръководени от учителя им Таня Каракашева, са представили видео материал и печатен вариант на свое интервю с писателката Мария Гъркова – автор на книгата за деца „Замъкът на сънищата“. Второ място в категорията също е взето от пловдивчани – възпитаници на Британско училище в Марково, кампус Пловдив с ръководител Радослава Станчева.

Изданието „Любознайко“ пък е успяло да пребори сериозна конкуренция от цяла България и да вземе приза за второ място в категория "Електронен вестник", пише TrafficNews.
 
Миналата година също участвахме и тогава също вестникът спечели второ място. Реших и тази година да се включим. Тъй като малко по-рано третокласниците бяха провели среща с писателката Мария Гъркова, която интервюираха, решихме да се включим и в тази категория. Фокусът на интервюто им беше свързан с книгата ѝ „Замъкът на сънищата“, но децата задаваха въпроси и относно творческия ѝ път“, разказва учителят им Таня Каракашева, която е радетел на идеята за ученическия вестник „Любознайко“.

„Светът под лупа“ бе темата на дванадесетото издание на конкурса, който носи името на бележития разградски журналист. В творческата надпревара през 2024г. са се включили индивидуални участници и ученически колективи от втори до дванадесети клас от 54 образователни институции от страната и региона – от 32 населени места. Награди в различни категории са грабнали и от клуба „Клио“ на Професионалната гимназия по хранителни технологии и СУ „Св. Патриарх Евтимий“ в Пловдив.

Децата първоначално не повярваха, че са спечелили в конкурса, особено при тази сериозна конкуренция от цялата страна. Това първо място е постигнато с много усилия от тяхна страна. За тях е голяма радост, защото трудът им е оценен“, допълва Каракашева.

Малките журналисти на "Любознайко": Благодарим, че ни помогнахте да подобрим нашия вестник

По изготвянето на месечните броеве на „Любознайко“ вече работят около 20 деца от трети клас, които наследиха труда на групата ентусиасти от СУ „Димитър Матевски“. Преди три години TrafficNews ви запозна с вдъхновяващите таланти на децата, понастоящем седмокласници, които творят в електронното издание. Създателите му вече са по-големи и имат други занимания – много от тях вече се подготвят усилено за кандидатстване в гимназии и нямат време да се включват толкова активно, пояснява Каракашева.

„Първоначално беше трудно да прелея целият този ентусиазъм, с който големите се изявяваха във вестника, у по-малките ученици. Разликата във възрастта оказа влияние, но фактор е и това, че те просто едно по-различно поколение. С по-различни интереси и занимания“, каза тя.

Таня Каракашева е категорична, че различията в поколенията не биха били пречка, ако възрастните се научат да се адаптират към новостите: „В по-голямата си част младите се движат по течението. Но те също имат интереси, трябва обаче да бъдат запалени да ги развиват. Не е въпросът днес да ида на училище и да си свърша работата там. Те са неизчерпаем източник на енергия, обаче трябва да ги навигираме. Цялата образователна система трябва да премине в друга посока“.

Наградата от конкурса за журналисти е донесла много мотивация на младите творци, които вече работят по разширяване на рубриките във вестника. Новата им идея, по която творят съвместно с помощта на филолога Таня Динчева, е създаване на приказки с илюстрации.

Един от безспорните таланти на третокласниците е рисуването. Имат много награди от различни конкурси в тази посока. Заедно с г-жа Динчева сега работят по създаването на приказки, които сами пишат. Вече имат две, дело на Айлин Божкова и Елия Георгиева. Още няколко са на финала, които ще излязат в следващия Великденски брой на вестника“, споделя още Каракашева.