Тържествата на първия учебен ден - на открито и с плавен график

  • от PlovdivTime
  • 15:32, 09.09.2021

Препоръчваме на първия учебен ден да не се струпват всички ученици, да има плавен график на откриване на учебната година и то е на открито. Това каза служебният зам.-министър на образованието Мая Гайдарова.

„В насоките си МОН ясно е разписало всички възможни ситуации, както и процедурите, които следват директорите. Нашето виждане е, че трябва да имаме максимално присъствено обучение във всички училища в страната с основен приоритет здравето на учениците“, добави тя пред БТВ.

Гайдарова допълни, че в училищата ще има осигурени маски за всяко дете, което е забравило своята.

„Организацията за 15 септември е почти готова – 1., 5., 7. и 12. клас ще са на тържественото откриване, това са около 700 души. Колкото и да е на ротационен принцип, това е тържество и има емоции. Въпреки всичко ще се постараем да има дистанция между отделните класове. Апелът на директорите е тези насоки да придобият административно тежък характер, да имат подпис на министър и да придобият характера на заповед, което е много важно“, заяви директорът на столичното 119. СУ „Акад. Михаил Арнаудов” Диян Стаматов.

Гайдарова обясни, че в зависимост от това дали има конкретни препоръки на Министерство на здравеопазването или областната управа, МОН планира да даде възможност за плавно откриване на учебната година на открито в област Търговище.