Танци и песни представиха ромите по случай Банго Васил

  • от PlovdivTime
  • 14:31, 15.01.2024

Ученици от ОУ "Васил Левски" в село Караджово представиха пред екипа на Областна администрация Пловдив ритуали и обичаи по случай Банго Васил - ромската Нова година. Празникът Василица се отбелязва от ромите на 13,14 и 15 януари. По-голямата част от ромските празници се отбелязват по т. нар. стар стил (т.е. по Юлианския календар) – Васильовден.

Децата показаха богатството от фолклорни традиции и бит на ромската общност в България. Сред учениците имаше представители на 3 етноса – българи, турци и роми. Те представиха ромските ритуали, ромските ритми с тарамбуки, раздадоха баница с късмети и сурвакаха за здраве и берекет.

Oтбелязването на Василица и кампанията "Да възстановим мостовете между нас" е по проект на Център "Амалипе", активно работещ с мрежа от близо 300 училища в цялата страна, 18 от тях са от област Пловдив. Дейността им е свързана с намаляване на процента на отпадащи деца, въвеждане на интеркултурно образование, насърчаване на учене през целия живот в ромската
общност и повишаване на образователния статус на ромите. ОУ "Васил Левски" е част от мрежата на Центъра от 20 години. Ромската дума "амалипе" – в превод означава приятелство.

Директорът на училището Красимира Благоева поднесе няколко дара към ръководството на администрацията и благодари за топлото
посрещане. Инициативата за отбелязване на Василица стартира през 2009 година и учениците от ОУ „Васил Левски“ са първите сурвакари в Министерството на образованието и науката.

Красимира Благоева сподели: "Първите сурвакари преди 15 години днес са реализирани млади хора, почти всички с висше образование. Този факт е изключително показателен, че има смисъл от енергията, която ние – учителите, влагаме за мотивирането и подкрепата на нашите ученици. За първи път Областна администрация приема сурвакари на Василица. Благодарим за топлото посрещане и възможността да покажем и на регионално ниво, че в многообразието е нашето единство".

Областният управител Илия Зюмбилев поздравиучениците за празника и след тържеството се обърна към тях с думите: „Скъпи деца,
Бъдете здрави, учете и знайте, че образованието е път към бъдещето, който никой не може да ви отнеме. Успех и на добър път“.