Талантливи деца без родителска грижа стават солисти на симфоничен оркестър в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 11:41, 15.05.2021

Талантливи деца без родителска грижа ще свирят на голям концерт в навечерието на 1 юни. На 30 май от 11 часа в зала "Съединение" на Историческия музей Къща за музикални вълшебства "Дивизи" и Пловдивски илхармоничен оркестър организират финален празничен концерт на проекта "Деца в оркестъра", в който на сцената за първи път ще излязат заедно деца на възраст 4-12 г. и професионални музиканти.

"Приказки в оркестъра" е образователен концерт, в който бъдат разказвани истории с музика, а публиката ще се запознае с различните инструменти на симфоничния оркестър.

За първи път на сцената като солисти на Детска симфония от Й. Хайдн ще бъдат група деца лишени от родителска грижа от ЦНСТ "Детска къща"-Пловдив, за които това е вълнуваща първа среща с класическата музика. Ще им партнират професионалните музиканти от Пловдивски Филхармоничен оркестър. В оркестъра за първи път ще участват и малки музиканти, които ще свирят редом с професионалистите.

Диригент ще бъде маестро Константин Добройков, а солист-специален гост от Лондон ще бъде кларинетистът Боян Иванов.

В програмата ще чуете първа част на концерт за цигулка и оркестър от А. Вивалди в ла минор със солист Петра Терзийска на 9г,за която това също ще е дебют на голяма сцена. Сарабанда из „Класично и романтично“ на П. Владигеров, откъси от симфоничната приказка „Петя и Вълкът“ от С. Прокофиев и Концертна фантазия по теми от „Риголето“ за кларинет от Л. Басси.

Входът за концерта е свободен.