Виктория Илиева със стипендията за млад талант на “Ромфея“

  • от PlovdivTime
  • 15:40, 19.02.2021

Дипломантката Виктория Илиева е тазгодишната победителка в конкурса за млади артисти на галерия "Ромфея". В него участваха със свои произведения ученици от Националната художествена гимназия "Цанко Лавренов" от 11. и 12. клас. Виктория учи специалност "Рекламна графика" с водещ преподавател Петър Чучулигов и преподавател по "Живопис" Ваня Годжелова.

Тя спечели едногодишна стипендия за цялостно представяне (в сферите на живописта и рекламния дизайн), която галеристите Бойко Ватев и Камен Шишманов дават всяка година на талантлив ученик от Художествената гимназия.


Творбите на победителката Виктория Илиева

Поощрителни награди се присъдиха на:


Димитър Бурназов, 11 клас, специалност "Графика", с преподавател - Михаил Маламски


Димитър Лазаров, 12 клас, специалност "Скулптура", с преподавател - Георги Узунов


Мария Елена Ангелова, 12 клас, специалност "Живопис", с преподавател - Ангел Китипов


Надежда Петкова, 12 клас, специалност "Живопис", с преподавател - Ангел Китипов

Петимата ученици представиха високо майсторство и неоспорими качества на творбите си и заслужиха вниманието и уважението на комисията. Отличените гимназисти и част от участниците в конкурса ще покажат свои творби в традиционната ученическа изложба, която ще се открие в галерия "Ромфея" на 2 март 2021 г.  

"Ромфея" вече 20 години оказва голяма обществена и финансова подкрепа на талантливите ученици от НХГ "Цанко Лавренов". По традиция всяка година Камен Шишманов и Бойко Ватев връчват стипендии и поощрителни награди на бъдещите художници. Галеристите дават възможност на гимназистите да покажат най-добрите си произведения в ежегодните общи изложби през месец март, в които се включват всички специалности на Художествената гимназия.