Талантлив млад пловдивски пианист се включи в престижна музикална академия

  • от PlovdivTime
  • 09:48, 19.07.2022

Пловдивчанинът Мирко Попов, се обърна към TrafficNews , за да изкаже благодарност към екипа на Фондация Пловдив 2019 и Община Пловдив, за това че в"тези тежки, смутни и безхаберни времена, намира средства да подкрепи младите таланти на България. Децата, които въпреки всичко и напук на заливащата ни бездуховност и сребрелюбие, се учат, напредват и прославят името на България по света".

Фондация Пловдив 2019 подкрепи Йордан Попов с парични средства при участието му в Международна лятна академия в средновековното градче Лилиенфелд, Долна Австрия от 03.07 до 10.07.2022 г. при проф. Александър Геберович.

"В изкуствата човек трябва да попадне на точния преподавател, за да може да се получи онази магическа връзка между ученик и учител. Аз, като родител, съм щастлив, че на тази академия такава връзка са получи между проф. Геберович и моя син. Тази тяхна среща е само началото (надявам се) на едно бъдещо сътрудничество и натрупване на знания, умения и опит, което начало нямаше да бъде възможно без тази навременна и мощна подкрепа от страна на Фондация Пловдив 2019 и Община Пловдив.

За огромно съжаление трябва да споделя, че несъвършенствата и остарелите методи и разбирания при управлението на училищата по изкуствата създават множество препятствия пред правилното развитие и разгръщане на потенциала на българските талантливи деца. Това мога да го заявя и като родител на две талантливи деца, пианисти, и като педагог с близо 20 г. стаж и като доктор по педагогика" завършва Попов.

Йордан Попов е възпитаник на НУМТИ „Добрин Петков“ – Пловдив от класа по пиано на Елена Тасева. На 12.07.2022 г. той се завърна от участие в Музикална Академия – Лилиенфелд, която се провежда вече 44 години, без прекъсване. Йордан имаше възможността да бъде част от престижната Академия, благодарение на фондация „Пловдив – 2019“, програма „Полети“.

Академията се проведе в периода 3-10 юли в красивото градче Лилиенфелд, Долна Австрия.

Йордан Попов е ученик в класа на Елена Тасева.  Той участва в Музикалната академия, заедно с още над 50 участници от различни националности – Австрия, Италия, Русия, Китай и др. Включен е в майсторския клас на известния преподавател по пиано Александър Геберович, дългогодишен преподовател една от най-престижните Академии във Виена - Universität für Musik und darstellende Kunst, Wien. 

Йордан беше избран да свири на заключителния концерт на Академията, който се проведе във внушителната зала „Dormitorium“, където той изпълни Соната № 12, F-Dur, KV 332 на Моцарт.

Творческият път на Йордан Попов е сравнително къс, защото първият му досег с пианото е на 15.09.2017 г., когато той е едва в първи клас. Благодарение на изключителната педагогическа и професионална работа на Елена Тасева и преподавателката по солфеж Цветелина Семерджиева, както и на разбирането и съдействието на директорката Нели Попова-Коева, той има вече зад гърба си тридесет и един конкурса, една музикална академия и работа с трима международно признати професора по пиано – един от България и двама от Австрия.