Таланти от училище „Душо Хаджидеков” станаха театрални звезди със специално представление

  • от PlovdivTime
  • 13:52, 02.07.2021

Нова версия на „Хензел и Гретел” и „Name that emotion”  от известната образователна поредица „Sesame Street” и то на английски представиха в забавен спектакъл пред публика ученици от 4. и 5. клас в ОУ „Душо Хаджидеков”.  Събитието бе в Актовата зала на Националната гимназия за сценични и екранни изкуства.

Театралното приключение за децата се случи благодарение на формирания в училището Drama Club. В продължение на месец 26 деца, под ръководството на преподавателите по английски език Иванка Александрова и Радка Чонова, сами изработваха декорите и елементи от костюмите си, откриваха магическите тайни на театралното изкуство и се учеха да водят кукли и да запомнят реплики. В необичайното пътешествие им помагаха актьори, сценографи и костюмографи, майстори на кукли от Държавен куклен театър- Пловдив, както и прекрасните и много талантливи възпитаници на Сценични кадри.

„Ние сме тези, които можем да направим живота по-прекрасен. Лесно е, стига да имаш сърце да почувстваш и очи да видиш. Искахме да внушим това и на децата, да им помогнем да се научат да осъзнават емоциите си и да ги контролират.  Какво по-силно средство - това да се случи чрез въздействието на театъра”, разказаха инициаторите на събитието – преподавателите на децата по английски език.

За да направят пътуването в света на театъра още по-вълнуващо и поучително,  Иванка Александрова и Радка Чонова пренаписаха историята на Хензел и Гретел. Във варианта, представен от децата, вещицата всъщност се опитваше да възпита  Хензел и Гретел в трудолюбие, за да доставят радост на родителите си. Научени на трудови навици, двете деца се завърнаха у дома с подаръци за мама и татко.

Историята децата разказаха с кукли, изработени от учениците от Сценични кадри и дарени на училище „Душо Хаджидеков” под ръководството на Виржиния Петкова. Те оживяха в ръцете им с  помощта на Зоя Капон.

Специално за спектакъла имаше и песен, която малките актьори изпълниха, с текст на Иванка Александрова и Радка Чонова, а музиката бе сътворена от учителя по музика в ОУ „Душо Хаджидеков” – Живко Каратабанов. Емблемата на Drama Club измисли и сътвори четвъртокласничката Персиана Славова.

Казват, че изкуството е съучастничество в емоции, таланти, вдъхновение – точно това се случи с първия театрален клуб в училището. Всички участници се надяват той да се превърне в традиция, защото още от началото бе подкрепено от училищното ръководство.

Първите участници в Drama Club получиха специални дипломи с каквито беше почетено и ръководството на Сценични кадри, заради огромната  подкрепа и партньорство в сбъдването на спектакъла.