Таланти от цяла България се включват в Национален конкурс за забавна песен в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 09:43, 03.06.2022

Пловдив ще бъде домакин на  Националния конкурс за млади изпълнители на забавна песен на 3. и 4. юни в лятно кино "Орфей" от 17.30 ч. Събитието се провежда за деветнадесета поредна година и е част от Националния календар за изяви по интереси на Министерство на образованието и науката. Основен организатор и домакин на проявата е ЦПЛР–ОДК–Пловдив със съдействието на Община Пловдив, РУО на МОН, Национален дворец на децата – София и Вокално студио “Синтез”.

През 2022 г. конкурсът се провежда на два етапа – селекция онлайн и финал на живо. В първия етап участниците представиха 2 любителски видео клипа (заснети вкъщи  или в репетиционна зала). В него участваха над 250 деца – 136 солисти и 23 вокални формации от 15 области на България. До втория етап са допуснати 125 деца от цялата страна, от които 62 солисти, разпределени в четири възрастови групи и 10 вокални ансамбъла, разделени в две възрастови групи.

Финалът е в лятно кино “Орфей”.

Изпълненията и на двата етапа се оценяват от жури в състав: Председател – Доц. д-р Жан Пехливанов (преподавател в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“), и членове Пламен Геров (преподавател в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ и  ПУ „Паисий Хилендарски“),  Мирослава Кацарова (джаз певица, водещ и автор на предаванията“Desafinado” и“Singin’ n Swingin’” по Джаз ФМ, както и на рубриката “Джазпринтс” в  Култура.БГ по БНТ1 , организатор на Пловдив Джаз Фест), Антония Маркова (певица), Яница Нешева  (оперна певица, координатор на “Академията на Госпожа Опера” -„Детски Музикален театър“ Пловдив), Николай Серафимов (хореограф, директор на „Мюзикхолен Театър“ Пловдив).

През годините в конкурса са участвали и получили начален тласък за бъдещо  развитие и успешни професионални изяви  Антония Маркова, Весела Бонева, Стефани Илиева, Рут Колева, Мирослав Станчев, Соня Иванова, Невена Пейкова, Ана-Мария Янакиева, Нелина Георгиева, Вениамин Димитров, Радко Петков, 4Magic, Вениамин Димитров, Ивана Муцкова, "Бамбини" и др.

За деветнадесетте години от своето съществуване Националният конкурс за млади изпълнители на забавна песен се утвърди като привлекателно място за изява на талантливи деца от цялата страна. Това доказа и големият интерес към него и тази година, независимо от двегодишния Ковид период на затруднения и ограничения при работата с деца.