Таланти от Пловдив с отличие от Международния фестивал на анимационния филм „Златен кукер“

  • от PlovdivTime
  • 19:55, 03.06.2022

Учениците от 11. А клас на Националната гимназия за сценични и екранни изкуства с преподавател и художествен ръководител - Роберт Попов спечелиха Специалната награда от директора на Международния фестивал на анимационния филм „Златен кукер" в София. Талантливите млади аниматори от гимназията спечелиха Специалната награда от директора на фестивала Надежда Славова, която е и председател на Българската асоциация на независимите художници и аниматори (БАНХА) „Пройко Пройков“.

13-ото издание на Международния фестивал на анимационния филм "Златен кукер - София" започна на 25. и продължи до 29. май. Домакин на събитието бе НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов". Темата на фестивала тази година беше “Чрез изкуство и образование към един по-добър и екологичен свят".

МФАФ "Златен кукер - София" стартира през 2010 г. в София и е първият фестивал на анимацията в България от новия век. Той веднага е признат от филмовите критици и цялата филмова общност като изключително успешен. Провежда се всяка пролет през май и подкрепя младите аниматори и студенти по анимация. Фестивалът има конкурсен и информативен характер, с важна цел – обучение на младите аниматори с провеждане на майсторски класове и анимационни работилници. Той е мост между младите професионалисти от цял свят.

На Фестивала ежегодно се връчват 10 награди. Провежда се и национален конкурс за най-добър български анимационен филм. Гран При е "Златен кукер", а Специалната награда е на името на великия наш аниматор Пройко Пройков, патрон на БАНХА.

Тази година в програмата бяха включени изложби, анимационни работилници, майсторски класове, както и селекция от 120 филма (избрани от 2700) от 98 страни. Специален гост и председател на журито бе световноизвестният аниматор и член на Холивудската академия Хуан Пабло Сарамея. Преди да получи своя "Оскар" за филма "Луминарис", той беше жури на второто издание на фестивала "Златен кукер".