Таланти от ОУ „Душо Хаджидеков” сътвориха приказен свят на чудесата в театрален спектакъл

  • от PlovdivTime
  • 11:47, 07.07.2022

„Светът е пълен с ежедневни чудеса!” - под това мото се проведе вторият English Drama Club в ОУ „Душо Хаджидеков”. Началото бе на 1. юни, когато първият випуск на училището по  драма предаде щафетата на последователите си.

В продължение на месец талантливите деца работеха заедно под ръководството на преподавателите по английски Иванка Александрова и Радка Чонова. За това време и в свят, пълен с ежедневни чудеса, учениците се потопиха в едно необикновено преживяване във вълнуващия свят на изкуството. Забавлявайки се, децата от трети и четвърти клас подготвиха драматизации на английски език на приказките „The Warm Mitten” („Топлата ръкавичка“) и “Snow White” („Снежанка“). С огромно желание те научиха всички реплики и с ентусиазъм се включиха в изработването на част от декорите и куклите. Проектирането и сътворяването на седемте джуджета бе изцяло дело на клуба. В процеса на работа малките актьори се учеха да разпознават своите емоции и да ги овладяват, да проявяват добронамереност и толерантност, да си прощават, да бъдат наистина заедно и да създават нови приятелства.

Работата на клуба бе обогатена с посещения на премиерните постановки на Държавен куклен театър – Пловдив  - „Приказната Пепеляшка“ и „Невидимият Тонино“. Вълнуващи бяха и гостуванията в работилницата на Кукления театър и ателиетата на Национална гимназия за сценични и екранни изкуства, където децата се потопиха в тайните на театралното изкуство.

Втори сезон на Драма клуб завърши с представление на сцената на Националната гимназия за сценични и екранни изкуства. Родители и гости потънаха в океан от емоции, а малките актьори се превърнаха в истински звезди.

English Drama Club отвори врати за първи път на 01.06.2021 г. и посрещна 26 деца от четвърти и пети клас, които горят от нетърпение да се потопят в магията на театралното изкуство, а заедно с това и да усъвършенстват уменията си в овладяването на английския език. Правейки своите първи стъпки, създателите му срещнаха приятели в лицето на учениците и учителите от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства, град Пловдив.

След топлото посрещане в гимназията, участниците в клуба бяха омагьосани от тайните на изкуството, които техните домакини разкриха в ателиетата за "Театрална кукла“ , "Театрален грим и перуки“, "Бутафория и аксесоари“, "Сценичен костюм“ и "Конструиране на костюм“. Младите творци, възпитаници на гимназията, показаха на по-малките си приятели как се създават театралните кукли, декори, костюми и аксесоари. Децата с вълнение се докоснаха до тях и с много възторг и ентусиазъм изразиха желанието си да тръгнат по стъпките на тези талантливи каки и батковци. Партньорството между ОУ „Душо Хаджидеков” и Националната гимназия за сценични и екранни изкуства със сигурност ще продължи.