Таланти от Музикалното училище изнесоха концерт в детска градина “Мирослава“

  • от PlovdivTime
  • 17:50, 07.12.2023

Първокласникът Янизар, второкласниците Валентина и Йоана и Николет от осми клас изнесоха предпразничен концерт „Коледна приказка“ за малчуганите от детска градина „Мирослава“. Възпитаниците на музикалното училище се върнаха в градината, където са получили първите си уроци и умения, за да покажат, че талантът им е бил забелязан още в най-ранна възраст и това им е помогнало да изберат своята посока за обучение.

Младите изпълнители свириха на арфа, цигулка, виолончело и китара. Заедно със своите преподаватели Юлия Марковска, Цветелина Борисова и Мая Ковачева те разказаха за работата със струнните музикални инструменти. Малчуганите не пропуснаха възможността да докоснат всеки от тях и да проверят силата на звука, а класическите произведения, изпълнени от цигулките на Янизар и Николет предизвикаха най-голям интерес.

„Талантът на малките ни виртуози, които днес се върнаха да ни зарадват преди празниците, беше открит тук при нас в детската градина. Те проявяваха своите заложби още по време на общите ни тържества. В нашите занимания ние ги запознаваме с маракасите, триангелите, кастанетите, камбаните, чинелите и барабаните и така стимулираме музикалните им интереси. Няма по-голяма радост за нас преподавателите е да видим как те надграждат толкова старателно уменията си“, сподели след концерта Мария Стаматова, която е старши учител и председател на творческия екип в забавачката.

 В понеделник децата от трета и четвърта група ще имат възможност да се запознаят с народните музикални инструменти, носиите и обичаите на българите, като посетят образователните концерти на  ФА „Тракия“.