Таланти от Художествената гимназия рисуват с духа на маестро Димитър Киров

  • от PlovdivTime
  • 09:31, 20.05.2021

Къщата на Верен Стамболян в Пловдив отваря врати за 12 млади творци, възпитаници на Национална художествена гимназия „Цанко Лавренов”. Те ще рисуват на 20 и 21 май в рамките на пленер с мото „Рисувам с духа на Маестро Ди Киро!”. Творческият им процес ще бъде вдъхновен от картините на големия  художник, чиято мащабната сбирка от творби се съхранява именно в Къща Стамболян. Посетителите на Стария град ще имат възможност да съприживеят процеса на раждане на творба в естествената среда на културно-историческия обект.

Преживе Маестро Димитър Киров навръх рождения си ден си подаряваше картина, а на своите приятели и почитатели - изложба. Миналата година се навършиха 85 години от рождението му, а поводът не бе отбелязан подобаващо поради пандемичната ситуация. Затова ОИ „Старинен Пловдив” поставя начало на Празника на детето в Стария град именно с този пленер.

„За ценителите сме приготвили и още една изненада – вълнуващ досег с лични вещи на Маестрото: любимата му лула, емблематичните му шапки и др. Благодарни сме на съпругата и муза г-жа Русалия Кирова, че предостави знакови предмети, които са били част от ежедневието на именития художник," споделя уредникът на къщата.

Организаторите от общинския институт канят всички, които желаят да присъстват на откриването на пленера на 20.05. (четвъртъкв 10:00 ч. в Къщата на Верен Стамболян на ул. „Кирил Нектариев“ №15, както и да проследят творческия процес на учениците.

Създадените произведения ще бъдат представени в изложба, която можете да видите от 27.05. до 06.06.2021 г. Амбицията на екипа на ОИ „Старинен Пловдив” е през септември, в рамките на Празници на Стария град 2021, да се проведе търг за продажба на картините и средствата - предоставени за материали на НХГ „Цанко Лавренов” - Пловдив.

Откриването на пленера и началните моменти от творческия процес можете да гледате на живо във Фейсбук страницата Plovdiv Old Town /official/.

Информация за събитията във форума ПРАЗНИК НА ДЕТЕТО В СТАРИЯ ГРАД търсете на www.oldplovdiv.bg, както и в социалните мрежи.