Таланти от Художествената гимназия показват “Градски хоризонти“ в Европейската нощ на учените

  • от PlovdivTime
  • 10:59, 23.09.2021

Изложба "Градски хоризонти", която е част от програмата на "Европейска нощ на учените", ще се открие на 27 септември от 11 часа в сградата на Художествена гимназия "Цанко Лавренов". Ще бъдат показани произведения на ученици от 12. клас от специалностите "Живопис", "Графика", "Пространствен дизайн" и "Рекламна графика", които са създадени по време на учебно-производствената практика за учебната 2021/2022 г. Творбите ще бъдат експонирани в двора и в новия STEM център на гимназията.


Плакат на Борис Богданов - преподавател по "Рекламна графика"

На откриването ще бъдат представени и новите перспективи за обучение чрез наука, технологии, инженерни решения, изкуство и математика. Изкуството е важна част от STEM базираното обучение чрез  намирането на творчески решения и нестандартни подходи. 

Експозицията е посветена на мотото „Млади таланти по пътя на изследователската кариера, отговорни към околната среда и изкуството”, което е главна тема на Европейската нощ на учените 2021 г. Младите автори са изследвали градската архитектура и инфрастуктурни детайли, които са претворили в произведения, създадени под ръководството на преподавателите - Михаил Маламски, Полина Тодорова, Ивилина Коликова и Борис Богданов. Учениците показват своя художествен поглед към различни гледни точки от съвременните градски хоризонти. 

Изложбата е част от програмата на проекта К-ТРИО 5 - Учените в триъгълника на знанието. Организатор е "Център по растителна системна биология и биотехнология" - Пловдив, а главен координатор на проекта е доц. д-р Весела Казашка, преподавател в АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев" - Пловдив.