Таланти от Художествената гимназия нарисуваха стенопис върху фасада на училище в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 19:10, 11.07.2023

Ученици от Националната художествена гимназия "Цанко Лавренов" създадоха голям стенопис върху външната фасада на стола в двора на ОУ "Душо Хаджидеков". Преподавателите Пламен Велчев и Диана Папазова бяха ръководители на процеса по реализацията на красивото творба, изградена от две части с общ размер: 2,70 метрависочина на 14 метра широчина. Изпълнители са гимназистите Габриела Попова, Нора Давидова и Радо Игнатов от 10. клас и Боян Асенов, Ирина Павлова и Христо Александров от 11. клас, които рисуваха с акрилни бои и специални спрейове по време на учебно-творческата практика от 3 до 11 юли. 

Стенописът беше реализиран по проект "Разкажи ми..." с подкрепа Национален фонд "Култура" по програма "Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации". Автор на проекта е Мариана Вълчева - собственик на Сдружение "КЕЙ-ТЪРН", а фотограф и видео-монтажист е Васил Власаков. 

Екипът на НХГ "Цанко Лавренов" изказва благодарност на ръководството на ОУ "Душо Хаджидеков" за съдействието и предоставената архитектурна среда, в която учениците да нарисуват произведението заедно в творчески екип. 

Изпълнението на проекта имаше за цел да подпомогне бъдещото кариерно развитие на участниците и да създаде практически умения, свързани с работата в екип, аналитичното и критичното мислене, използването на методи и подходи, свързани със създаването на практически решения за преодоляването на проблеми от реалния живот. Стенописът и дейностите по неговата реализация ще популяризират ученическото творчество, демонстрирано чрез теми, свързани с красотата и разнообразието на околната среда, с прелестите на българската природа, с особеностите на региона.