Таланти от България, Полша, Румъния и Италия творят в Художествената гимназия в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 19:10, 07.05.2022
Уъркшоп по „Стенопис“  с участието на ученици и преподаватели от България, Полша Румъния и Италия ще се проведе в двора на Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов“ на 11 май от 9 до 12.30 ч.
 
По време на творческата работилница ще бъде създадено голямо стенописно пано, изградено от малки парченца прозрачно стъкло, съчетани с висококачествени цветни стъкла. В реализацията ще се включат всички участници в мобилността.  Стъкломозайката ще бъде дарена на детска градина „Незабравка“, която се намира в съседство със сградата на НХГ „Цанко Лавренов“. Младите таланти ще зарадват децата от детската градина и ще помогнат за облагородяване на вътрешното пространство на ДГ „Незабравка“.  Ръководител на уъркшопа ще бъдат Атанас Камешев – преподавател по специалния предмет „Стенопис“. 
 
Събитието е част от проект "Art is in the air Mobility C3“, който стартира през септември 2019 г. и се провежда в различни европейски страни вече 2 години. Координатор на проекта от българска страна е Ирена Корбетова - преподавател по английски език в НХГ "Цанко Лавренов". От Художествената гимназия в Пловдив участват и ученици от различни класове и специалности.
 
Групите по мобилността ще пристигнат в Пловдив на 8 май и ще се включат в различни събития, организирани от страна на НХГ „Цанко Лавренов“ - уъркшоп по сериграфия, уъркшоп по стенопис, уъркшоп по мозайка в Голямата базилика, запознаване с дейността и спецификата на гимназията, традиционни български танци, посещения на културни забележителности в Пловдив, Перущица и Асеновград. Всеки от гостуващите екипи е подготвил своя артистична програма, която ще представи по време на мобилността (8-14 май 2022 г.).