Световноизвестен унгарски плакатист откри изложба на таланти от Художествената гимназия в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 15:43, 10.05.2023

Световноизвестният унгарски плакатист Петер Поч откри изложба със социални и културни плакати в сградата на Националната художествена гимназия "Цанко Лавренов" и проведе творческа среща с ученици от специалност "Рекламна графика" на 10 май. Събитието е част от проекта "Лице в лице", който представя изложби и лекции на художника Петер Поч в България и е организиран от Международното триенале на сценичния плакат, а основен партньор, съмишленик и домакин е Националната художествена академия и нейният филиал в Бургас. На лекцията присъстваха преподавателите - Петър Чучулигов, Весела Данина и Полина Тодорова, а гости бяха Албена Спасова (автор и координатор на проекта), Росица Стойкова и художниците Костадин Отонов и Георги Георгиев-Аршата.

Програмата на Петер Поч включва още две изложби - "Социални плакати", която беше открита на 9 май в зала "Тераса" към Нов учебен корпус на НХА, София, ул. „Шипка“ №1 и изложбата "Плакати за културни събития", която ще гостува от 11 до 23 май 2023 г. в НХА – Филиал Бургас, фоайе, Магазия 1, Пристанищен комплекс Бургас. Петер Поч дарява и внушителна колекция от 135 плаката, представящи творчеството му от последните десетилетия, които постъпват във фонда на Международното триенале на сценичния плакат – София. Гостуването на Петер Поч в България е подкрепено като проект от научната и художественотворческата дейност на НХА, част е от програмата „Плакатът – проекции и перспективи“, изпълнявана със съдействието на НФ „Култура“ от Международното триенале на сценичния плакат – София, което е включено в Календара на културните събития на Столична община за 2023 г.

Съмишленици на инициативата са Унгарския културен институт и фонд „Култура“ на Община Бургас.

Петер Поч е роден на 14 септември 1950 г. в унгарския град Печ. Дипломира се през 1971 г. като дизайнер на златни и сребърни изделия. От 1972 г. работи като графичен дизайнер, създавайки предимно културни и някои комерсиални плакати. След политическите промени, от 80-те години на XX век до днес, е автор на множество политически плакати. Организирал е повече от 50 самостоятелни изложби, носител е над 35 международни и унгарски награди и изнася лекции по цял свят.