СУ „Св. Паисий Хилендарски“ в Пловдив отбеляза днес своя патронен празник

  • от PlovdivTime
  • 16:57, 27.10.2023

В навечерието на един от най-светлите български празници 1 ноември – Ден на народните будители, СУ „Св. Паисий Хилендарски“ в Пловдив отбеляза своя патронен празник. В препълнения училищен двор, освен възпитаниците на иновативното средно училище и техните преподаватели, присъстваха и много родители и гости. Сред тях бяха Пламен Панов – заместник-кмет по култура, археология и туризъм на община Пловдив и възпитаник на училището, Петранка Калоферова – председател на регионалната синдикална организация към Синдикат на българските учители и регионалният лидер на синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа” Цило Нейчев.

Тържеството започна с поднасяне на цветя на барелефа на патрона Паисий Хилендарски на входа на сградата и посрещане на знамето на училището. Паисий Хилендарски наричан още Отец Паисий, e български народен будител, духовник и светия, автор на „История славянобългарска“. Канонизиран за светец с писмен акт на Светия синод на Българската православна църква през 1962 година, той е една от най-значимите личности в българската история. Паисий Хилендарски се е превърнал в знаме на българското Възраждане с едно от най-великите дела – създаването на писана българска история. 

Музикално-артистичната програма на празника започна със стихотворението „Отец Паисий“ от Асен Босев в изпълнение на Божидар Гарев и Алина Георгиева, ученици от 6 б клас. Детският хор „Пеещи ноти“ с ръководител г-жа Ламбрева изпя Химна на училището. Тържественото слово по повод патронния празник произнесе директорът на СУ „Св. Паисий Хилендарски“ – д-р Ирена Душкова. С много вълнение тя покани на сцената за приветствие и дългогодишния легендарен директор на училището - Соли Христов, който също бе сред официалните гости. Председателят на Регионалната синдикална организация към Синдикат на българските учители Петранка Калоферова прочете поздравителен адрес и подари вечнозелено дърво, което учениците да засадят по време на акцията днес, организирана по случай патронния празник.

Програмата продължи със стихотворението „Цветя за вас, будители народни“ в изпълнение на Владимир Христов от 3а клас. Преподавателката Анелия Иванчева изпълни родопски народни песни, а Славея Атанасова от 5а клас - „Стихотворение за будителите“.

Кулминацията на празника  настъпи с концерт на обичаната ученическа формация „Илюжън Бенд“ с ръководител – преподавателя по музика и участник в групата Иван Даярски. Той представи и състава: Маги и Мими от 8 кл., Бети от 11 кл., Александър от 11 кл., абитуриентката Савина, китаристът на училището Боян Петков и гост-вокалистката г-жа Христина Търновска. С последната песен бе отправено послание към преподавателите да се включат в изпълнението, а учениците да проследят кои от тях са се справили най-добре.

След края на музикално-артистичната част, директорката д-р Ирена Душкова връчи грамоти на победителите в ученическия конкурс „С пламъка на Паисий“2023.

Училището „Св. Паисий Хилендарски“ - Пловдив е носител на отличителен знак на ДАЗД „Аз гарантирам щастливо детство“ и е инициатор на ежегодна „Национална инициатива за отбелязване на годишнина от гибелта на  Васил Левски“. Учениците са включени в работа по Национални програми на МОН и програма „Еразъм +“. Възпитаниците на СУ „Св. Паисий Хилендарски“ участват активно в олимпиади, конкурси, печелят призови места в общински, областни и национални състезания, а училищните отбори по волейбол всяка година постигат призови места на Ученическите игри.