Студенти по медицина в Пловдив: Приех като лична кауза да помогна на лекарите

  • от PlovdivTime
  • 11:36, 23.10.2020
В Пловдив студенти се включват на първа линия рамо до рамо с лекарите. Това се случва след призива на здравния министър проф. Костадин Ангелов от вчера. В пловдивския Медицински университет бъдещите лекари вече имат опит в работата с болниците, защото помагаха на лекарите и в началото на пандемията.
 
„В началото видяхме страха в очите на хората и притеснението от това, че не знаят какво ще се случи с тях. Този страх остана в моето съзнание”, обясни студент доброволец. 
 
„Почувствах, че трябва да бъда там и да помогна. Това го приех като лична кауза”, добави друг. Студентите по медицина коментираха и хората, които не вярват в съществуването на COVID-19.
 
“Когато опасността е лична и засяга техните близки и роднини, ще погледнат на обстановката по различен начин. Тогава ще осъзнаят, че реално хората около тях са в опасност и мерките, които взимат оказват влияние”, посочи бъдещ лекар. 
 
“Имахме стажанти, които работиха не само в Инфекциозната клиника на УМБАЛ „Св. Георги”, но и в спешното отделение, в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение и в други университетски болници”, заяви ректорът на университета проф. д-р Мариана Мурджева. „Такава готовност съществува и аз се радвам, че можем да се гордеем с нашите студенти, които се отзовават. Те са посветени на хуманността и задачата да помагат на обществото в такъв тежък момент”, каза още ректорът на МУ-Пловдив.