Студенти и преподаватели от МУ-Пловдив борят стреса с рисуване, показват творбите си в изложба

  • от PlovdivTime
  • 16:57, 25.10.2021

Годишна изложба „В кръвта ти е да твориш” откриха днес студенти, преподаватели и служители на Арт Ателие към Медицински университет – Пловдив. Платната са създадени през последната година и представляват своеобразна арт терапия за хората, чието ежедневие е изключително напрегнато, особено в условията на пандемия. На откриването присъстваха ректорът на висшето училище проф. д-р Мариана Мурджева, чл.-кор. проф. д-р Стефан Костянев, чл.-кор. проф. д-р Стефан Костянев.

 „Това е една инициатива на комисията по културна и социална дейност, част от програмата на ректора. Тук участват студенти, преподаватели, служители, които под творческото ръководство на трима от най-известните творци в Пловдив - Матей Матеев, Милена Катошева и Румен Нечев, в продължение на година създадоха своите аматьорски творби, изпълнени с много вдъхновение, с много любов и днес представяме направеното пред нашата публика”, сподели пред TrafficNews проф. д-р Виктория Сарафян. И подчерта, че е чест да се работи с толкова талантливи и всеотдайни творци.

Кураторът на изложбата Вихра Григорова пък обясни, че приложното изкуство, което официално е обявено като тема, е всичко  - от цвета на помещението до чашката, в която си пием кафето, и панталона, който обличаме днес.

„Държа да кажа, че любители художници по света има много, но парадоксално много от тях са свързани с медицината!", каза тя.  

"Колегите тук са безкрайно напрегнати с отговорности и с какво ли не. Идеята е те да се разсеят, да се отпуснат. Една арт терапия всъщност е това. Нека това да послужи за пример на други учебни заведения да съчетаят наука и изкуство! Желая на всички ни да бъдем здрави и свободни хора и да творим! Самите лекари са творци - може би най-големите!", посочи Матей Матеев.