Студенти и преподаватели от Медицинския колеж мерят кръвно налягане и кръвна захар с кауза

  • от Добринка Димова
  • 16:44, 20.05.2022

Студенти и преподаватели от Медицинския колеж към Медицински университет – Пловдив работят с кауза. От сутринта в изнесен пункт пред сградата на Община Пловдив момичетата и момчетата от специалностите Медицинска сестра, Помощник-фармацевт и Медицински лаборант измерваха кръвно налягане и кръвна захар. И призоваваха хората да дарят средства – кой колкото може, за да подкрепят кампанията „Капачки за бъдеще” за закупуването на трета неонатологична линейка. Акцията е част от инициативите, с които се отбелязва 80 години от основаването на училището за милосърдни сестри „Княгиня Мария-Луиза“, чийто наследник е днешният Медицински колеж, и 50 години от разкриването на сградата на колежа.

През целия ден пред шатрата се редеше опашка от желаещи да помогнат. Не само пенсионери, но и много млади хора и дори чужденци се консултираха със специалистите.  

 „Кръвното ми е малко високо и пия лекарства. Вкъщи имам апарат и редовно си го следя. Но сега имах работа в общината, разбрах, че се събират средства за добра кауза и реших да се включа. Дано да помогнем на дечицата”, разказа пред TrafficNews Мина Ветренска, докато пускаше пари в една от дарителските кутии.

Фармацевтът и преподавател в Медицински колеж към МУ-Пловдив Ани Михайлова посочи, че интересът и от страна на студентите също е огромен. „Имаше много кандидати да се включат в тази кампания и да дарят своя труд. Така че каним всички хора да ни подкрепят, да измерят своето кръвно налягане и кръвна захар и да получат компетентни съвети”, каза Михайлова.  

Тя обясни, че когато резултатите са извън норма, на хората се препоръчва да направях консултация със съответния специалист.

„Като фармацевти сме свикнали в аптеката да консултираме и като цяло да правим промоция на здравето. Затова първият ни въпрос е дали се приемат лекарства като постоянна терапия. При високо кръвно съветваме хората да си приемат редовно лекарствата. Ако е ниско – може с малко шоколад, кафе, кола на момента още да се подпомогнат”, посочи фармацевтът.

По нейните наблюдения възрастните по-стриктно спазват предписаната им терапия. Все по-често и млади хора страдат от високо кръвно, като голяма част от тях са с наднормено тегло.  „Съветът към тях е да правят по-често профилактични прегледи, за да може, ако има преход към метаболитен синдром, инсулинова резистентност да се хване в началото и да се третира с терапия”, посъветва Михайлова.  

Кампанията продължава и утре, когато благотворително ще работят студенти от специалностите Рентгенов лаборант и Инструктор диетично хранене. Ще се предлагат и ръчно изработени продукти от студентите, а за децата са подготвени занимателни игри.