Студенти и докторанти настояват за увеличение на стипендиите

  • от PlovdivTime
  • 09:39, 27.06.2021

Искат увеличение на размера на стипендиите за студенти, докторанти и специализанти. Също за премахване на стипендиите за нисък доход настоя Националното представителство на студентските съвети на заседание днес, проведено във Велико Търново.

Националното представителство на студентските съвети бе категорично, че постановление за реда за отпускане на стипендии в университетите, въведено през 2000 година, трябва да бъде променено.

„Искаме увеличаване на минималния праг, който е в момента 85 лева - да стане 100 лева. Също най-високият праг, който е 180 лева, да стане 200 лева. За награди и помощи имаме фиксирана на 300 лева, също да бъдат увеличени тези финанси. Много важна тема е свързана с докторантурите – защо не да се обвържат с минималната работна заплата, защото в момента един докторант в България получава 500 лева“, посочи председателят на студентското представителство Даниел Парушев.

Друго предложение за промяна бе стипендиите да могат да се получават и в частните университети. Сред исканията, които ще бъдат изпратени до служебния просветен министър Николай Денков, е за съдействие за промени в Закона за студентското кредитиране и лихвите по студентските кредити да бъдат намалени от 7 на 3%.