Сценични кадри с нови ателиета за “Декор“, “Бутафория“ и “Художествено осветление

  • от Мария Луцова
  • 16:22, 03.11.2021

Националната гимназия за сценични и екранни изкуства вече има нова база, в която ще разположи ателиета за практическо обучение на ученици по специалностите „Театрален, кино и телевизионен декор”, „Бутафория” и „Художествено осветление”.

Това става след като Община Пловдив с решение на Общинския съвет подкрепи на училището да бъде предоставен вторият етаж на сграда на ул. „Филип Македонски” 1. С този акт се решава един дългогодишен проблем на гимназията заради малкия брой помещения, с които разполага за провеждане на учебна и производствена практика.

Училището, което е единствено в България,  имаше спешна нужда от разширение и обособяване на допълнителна база с възможност за провеждане на пълноценни и безопасни практически занимания. Гимназията се гордее с множество  творчески постижения в реализирането на проекти в професионални творчески институти – театър, опера и кино. Огромна част от завършилите ученици са вече утвърдени творци в различни сфери на сценичните и визуални изкуства. Обучението е насочено към подготовката на изпълнителски кадри за драматичен театър, куклен театър, опера, кино и телевизия и е със засилена практическа насоченост.

 „Радвам се, че се срещаме по такъв хубав повод. Приятно ми е, когато работя и правя неща, които си заслужават. Този случай е такъв. Доста добри творци са излезли от това училище и екипът ни в мое лице и в лицето на зам.-кмета Пламен Панов решихме да помогнем”, каза кметът Здравко Димитров по време на връчването на документите за предоставянето на помещенията на директора Николай Томов.

Зам.-кметът Пламен Панов го допълни, че това е изключетелен акт на подкрепа от страна на местната власт.

„Помощта е помощ, когато идва навреме. Благодарен съм, защото това ще ни даде възможност да работим спокойно, особено в ситуация на пандемия и мерки за дистанция”, благодари директорът Николай Томов.

Училището веднага започва работа по съгласуване на ремонтните дейности. Отделени са 50 000 лв., с които да се превърне пространството в удобни ателиета. Предвижда се закупуването и на 3D принтер, с който да се подпомогнат практическите занимания на децата от гимназията.  Надеждата на екипа на Гимназията е пространствата да бъдат готови още за втория учебен срок.

„Ние винаги сме работели добре с екипа на Пламен Панов. Има много възможности тази дейност да се разшири. Да излезем с учениците и да правим различни улични събития, с които да зарадваме и забавляваме пловдивските деца”, каза Николай Томов.

Той припомни, че Гимназията активно участва в културния живот на Пловдив и смята, че близо 240-те възпитаници и бъдещи лица на българското изкуство могат още много да покажат на публиката.

На финала на церемонията кметът Здравко Димитров получи подарък – венецианска маска и кукла, изработени от учениците от Гимназията. Връчиха му я Ани и Красимир от специалност „Декор”.