Стотици деца с родители, ученици и студенти се трупаха на опашка за Европейската нощ на учените в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 14:31, 30.09.2023

Стотици деца с родители, ученици и студенти се включиха в „Европейската нощ на учените 2023“ – Пловдив, която се проведе в петък, 29 септември. Атрактивните събития от програмата бяха организирани от Центъра по растителна системна биология и биотехнология (ЦРСББ) и Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев” (АМТИИ), като ЦРСББ бе и домакин на проявата. Партньорството на двете висши училища за поредна година успешно реализира съчетаването на академизма с артистичното начало.

Пловдив е един от 5-те български градове наред със София, Бургас, Стара Загора и Русе, включващ се в кулминацията на събитието. Надсловът на проекта „К-ТРИО – Европейска нощ на учените 2023“ за шеста поредна година е „Учените в триъгълника на знанието”. Фокусът на събитията е насочен към младите хора в науката и многоликите превъплъщения на таланта, които намират своята пресечна точка в тази проява. 

„Една от целите на Европейската нощ е да се преодолеят предразсъдъците у обществото, че професията на учения е абстрактна. Напротив, тя е в пряка връзка с реалния живот и с огромен принос за развитието му, като същевременно има забавна страна“, отбеляза в словото си на откриването доц. д-р Весела Казашка. 

„Радостно е да се видят толкова много млади хора с интерес към науката. Мотивиращо е за всички – организатори и участници. Забавлявайте се, имате възможност буквално да пипнете и да усетите как се прави наука“, призова многобройните гости директорът на ЦРСББ проф. д-р Цанко Гечев. 

Всеки посетител получи като подарък книгата „Учителят, който дава криле. Предай нататък…“ Представянето й бе първото събитие от програмата. Автор на книгата е журналистът Ваня Драганова. В томчето са включени разговори с учители, преподаватели и последователи на езиковеда от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ доц. д.ф.н. Петя Бъркалова, които са били вдъхновени от нея и в момента самите те привличат към знанието своите възпитаници. Събеседниците са и хора, работещи в изследователска среда, изграждащи свои комуникативни мрежи и контакти, наследили будната любов към енигматичността. Всеки от тях определя тази своя „зависимост“ към знанието като подарък за цял живот, който с ентусиазъм ще предават нататък. 

От тази година доц. д.ф.н. Петя Бъркалова (ПУ „Паисий Хилендарски) става патрон на събитието. Тя е идеен автор и смислоносец на Европейската нощ на учените от 2010 година заедно с доц. д-р Весела  Казашка (АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев”). 

Овкусен с теменужки, с цветчета от роза или с карамфил сметанов десерт опитаха посетителите на щанда с ядливи растения. Експертът д-р Алиция Георгиева разясняваше подробно кои са най-подходящите вкусови комбинации. 

Любопитни гости се трупаха и на щандовете за изолиране на ДНК от плодове. Огромен интерес имаше и към начините за качествено доказване на белтъчини в проби. Ученици и студенти участваха в демонстрация за действието на различни ензими. Мощен микроскоп, свързан с компютър, предизвика струпване на дълга опашка за наблюдаване на живи клетки. Заедно с Михаил Ангелов най-малките гости изработваха сувенири чрез 3D печатане. 

3-ма победители от фотоконкурса „Флора“ на „Артклас Център“ получиха награди от организаторите. Съревнованието протече в конкуренция между 83 участници с 342 творби, изпращани от август. Надпреварата продължава и комисия от АМТИИ ще подбере най-сполучливите фотографии, които ще бъдат издадени в книжка „Топ 100“. 

Всеки посетител получи възможност сам да си засади палма, която да отглежда в дома си. Фурор сред най-малките бе кътчето за електротехници, в което те сглобяваха различни инсталации по зададени схеми. 

Изследователят със свой почерк в изобразителното изкуство – д-р Ааканша Каноджиа, откри своя изложба живопис на втория етаж на Центъра по растителна системна биология и биотехнология. Тя разказа за връзката между научното знание и творческия потенциал на човека.

Като партньор на Европейската нощ на учените 2023 за Пловдив, АМТИИ също бе подготвила привличащи вниманието събития. Академичната библиотека подаряваше книги на изкушените от четенето. Проведоха се творчески ателиета за деца и възрастни, в които всеки рисуваше на воля, а проф. Мъгърдич Касапян и неговите студенти разясняваха различни техники. Модното ревю „Чиста планета” представи модели на студенти от специалност „Моден дизайн” с ръководител доц. д-р Динка Касабова. Посланието му бе да пазим планетата и да сме отговорни към нея в ежедневните си дейности.

Изпълнители от Китай, Турция, Молдова и България участваха в грандиозния концерт, който отбеляза финала на Европейската нощ на учените 2023 – Пловдив. Корепетитор на музикантите – докторанти и студенти в АМТИИ, бе Елвира Матева. Програмата завърши с впечатляващо изпълнение на „Наздравицата“ от операта „Травиата“ на Дж. Верди.