Стотици деца на Бунарджика, сведоха глава в чест на Апостола

  • от Мария Луцова
  • 12:11, 17.02.2023

Стотици деца се поклониха пред паметника на Васил Левски след възпоменателната церемония по повод 150-годишнината от гибелта му. Цветя на Бунарджика поднесоха млади хора от много пловдивски училища и малчуганите от детските градини „Чучулига“ и „Зора“. 

Церемонията водеше актрисата от Драматичен театър – Пловдив Мария Генчева, а слово произнесе еднинадесетокласникът Емил Манчев от Езикова гимназия-Пловдив.

Събрали сме се, за да почетем човека, положил основите на национално-освободителното движение, а както знаем, ако основите са здрави, и делото е успешно. Всяка година почитаме паметта му, но това е за ден-два или три. Закачаме портретите му на стената, но дали това е достатъчно. Левски ни е завещал една единствена своя мечта - за чиста и свята република. И това с замяна на живота му. Да се огледаме – успяхме ли? Заслужаваме ли да се наречем потомци на този велик българин“, каза гимназистът Манчев. Той припомни и веруюто на Апостола на свободата за братство без оглед и религия.

Ученикът призова да загърбим различията за една обединени и сплотена България, открита към съседите си и света.

А хубавото време вероятно допринесе за присъствието на значителен брой пловдивчани, които с цвете в ръка уважиха делото на националния ни герой Левски.  

Галерия: