Сто юристи получиха дипломи от Пловдивски университет, 16 са отличници

  • от PlovdivTime
  • 11:27, 02.07.2021

Пожелавам на 24-ия випуск на Юридическия факултет на Пловдивски университет здраве и успешна реализация. Тези млади хора имат необходимото начало, надявам се всеки да продължи да се развива и да допълва своите знания. На добър час!“. Това пожела на 100-те абсолвенти министърът на правосъдието проф. д-р Янаки Стоилов, който пристигна в Пловдив, за да връчи официално дипломите им. 

16 от юристите завършиха образованието си с отлични дипломи, а Елеонора Димитрова е абсолвентката с успех 6.00. Заради този успех тя имаше привилегията да произнесе слото , с което да поздрави своите състуденти за завършването им. 

Развълнувана съм, предполагам и всички мои колеги също. Предстоят ни много нови възможности, но с тях и много нови отговорности. Пожелавам на всички да сбъднат професионалните и личните си мечти и без значение какъв път изберат, накрая на деня да се чувстват удовлетворени от това, което са избрали“, пожела на колегите си пълният отличник.

Сред присъстващите официални лица бяха представители на президента, областния управител, местната власт, магистрати, Адвокатска колегия – Пловдив. Районният прокурор д-р Чавдар Грошев също връчи награди на абсолвентите.

Тази церемония бе специална не само заради гостите и успехът на студентите на Юридически факултет, но и защото бе първата присъствена официална церемония за връчване на дипломи от началото на пандемията с COVID-19. Събитието се проведе при стриктно спазване на противоепидемичните мерки.

През учебната 2021/2022 г. Юридическият факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“ ще приеме 110 студенти, които ще се обучават в специалност „Право“ – редовна форма на обучение, държавна поръчка; 30 студенти в платена форма на редовно обучение; 20 студенти в платена форма на задочно обучение.  

Приемът в специалност „Право“ през учебната 2021/2022 г. ще е без полагане на конкурсни изпити по български език и по история, а само с оценка от държавен зрелостен изпит по Български език и литература и оценката по История на България (задължителна подготовка) от дипломата за средно образование. Kогато в дипломата за средно образование са вписани две оценки по История на България, като едната от тях е от ДЗИ, а другата - от задължителната подготовка, за балообразуваща оценка се счита оценката от държавния зрелостен изпит.

Срокът на обучение е 5 години (10 семестъра), като след успешно дипломиране се получава образователно-квалификационна степен „магистър“. Завършилите висше юридическо образование придобиват юридическа правоспособност след провеждане на стаж, организиран от Министерството на правосъдието. Те могат да работят като адвокати, съдии, прокурори, следователи, разследващи полицаи, юрисконсулти и юридически съветници в държавните и местните органи и организации, в търговски дружества и др., като нотариуси, арбитри, съдия-изпълнители и на други длъжности, за които се изисква юридическо образование.

Юридическият факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ е създаден през 1992 г. Акредитиран е от Националната агенция за оценяване и акредитация  (оценка 9.17, дадена през 2018 г.) и е в „Топ 3“  сред юридическите факултети, съгласно Рейтинговата система на висшите училища в България.