Стефан Вълдобрев в скрита камера с ученици от Френската гимназия

  • от Мария Луцова
  • 09:33, 06.12.2018

Стефан Вълдобрев потърси помощ в разчитането на текст на китайски от ученици от Френската гимназия. Той ги покани на сцената, за да се справят с превода веднага след края на страхотния спектакъл „Момчето от последния чин“ на Пловдивския драматичен театър.

Дванадесетокласниците от елитното школо започнаха да излизат един по един на сцената в опит да разкодират посланието в книгата на Вълдобрев. Вместо мъдрости обаче момиче от класа по изучаване на китайски прочете любопитно стихче:

„Когато пролетен химн покрай нас прозвъни,
когато поръси ни ябълков цвят,
нека като океан от огнени вълни
поемем към необятния свят.

Идва време на раздяла
и ще срещнем живота по друм от цветя,
но едно винаги ще ни обединява -
на класната благата дума и обичта.

А когато декември стане май
и удари последният звънец за край,
каним ви всички на висок глас:
„Госпожо Янакиева, елата на бала с нас!“

Едва след последната строфа зрителите в Камерната зала на Драматичния театър разбраха, че са част от много лично и емоционално послание от сцената, чрез което абитуриентите от Френската гимназия канят класната си г-жа Янакиева да стане част от празника за завършването им.

Класната им Мария Янакиева, преподавател по български език и литература в гимназията, остана безмълвна от жеста на благодарност и обич на своите ученици. Тя се присъедини към тийнейджърите на сцената, прие букета цветя, а цялата зала и актьорите аплодираха участниците необикновената случка.

Ето фотогалерия със снимки на Георги Василев:

Фотографии: Георги Василев