Стефан Стоянов награди първите зрелостници в България, обучаващи се по модела 1:1

  • от PlovdivTime
  • 16:13, 15.05.2023

22 ученици от 12 „ж“ клас в Езикова гимназия „Иван Вазов“–Пловдив бяха наградени от Община Пловдив като първата паралелка зрелостници в България, завършващи образованието си в облачна среда. Грамотите им връчи зам.-кметът по образование Стефан Стоянов.

„Днес имаме един символичен празник, защото първият клас в страната, който започна да работи с професионални устройства почти от началото на средното си образование, днес завършва. Преди 5 години нас вас се падна отговорността да сте първата пилотна паралелка в Пловдив, която да премине в облачна среда и да учи с персонални компютри. Вашият успех даде кураж на много директори, учители и ваши съученици да поемат по този път и да приемат това предизвикателство. Гордеем се с вас.“ С тези думи Стоянов се обърна към учениците и им благодари за целенасочената работа.

Той допълни, че от есента на тази година в Пловдив ще има над 100 паралелки, които ще се обучават по метода 1:1.

От своя страна зрелостниците направиха презентация за това какво представлява моделът 1:1 и как се работи в облака.

„Всички ние вярваме, че по този модел с лекота може да се справяме с всички предизвикателства занапред и благодарим на Община Пловдив и екипа на ЕГ „Иван Вазов“, че направиха това възможно“, коментира ученичката Иоанна Бонекова.

Грамоти бяха връчени и на преподавателите, както и на директора на гимназията Вихра Ерамян и зам.-директора Мария Атанасова.

„Няма как да не се върна в началото и да призная, че взехме не лесно решение и сега знам, че е било правилното. Радвам се, че работим с екип, който прави всичко възможно образователният процес да кореспондира много пряко с истинския живот. Благодаря за подкрепата на Община Пловдив и зам.-кмета Стефан Стоянов, защото заедно успяхме да постигнем тези цели, които си бяхме поставили в началото“, заяви зам.-директорът Мария Атанасова.

Паралелно тази година още две паралелки приключват средното си образование, които са започнални обучението си по модела 1:1 в 10 клас. Двете паралелки са с профил „предприемачество“ и учениците също ще получат грамоти по случай 24 май.

Обучението по модела 1:1 стартира за първи път в България в ЕГ „Иван Вазов“ – с една паралелка в 8 клас, от втория учебен срок на 2018/2019 учебна година. След успешния старт в езиковата гимназия, превърнала се в първото Google референтно училище в България и Източна Европа, още през следващата 2019/2020 учебна година се разкриват в 4 училища още 4 нови паралелки по модела 1:1, с което общият им брой става 5. Добрият пример на първите паралелки и успехите, постигнати сред учениците, обучаващи се по модела 1:1,  водят до разширяване на прилагането му. През настоящата учебна 2022/2023 година (пета поред от началото на внедряването на модела) са формирани общо 79 паралелки в 17 училища.