Стефан Стоянов: Готови сме да отворим детските градини и ясли в Пловдив на 14 декември

  • от PlovdivTime
  • 18:07, 08.12.2020

Всички детски заведения – ясли и градини на територията на Община Пловдив могат да заработят още на 14 декември – понеделник, ако има заповед на здравния министър. Това заяви пред TrafficNews зам.-кметът по образование Стефан Стоянов.

След премиерът Бойко Борисов, днес и здравният министър проф. Костадин Ангелов заяви, че до края на седмицата ще има заповед за отварянето на градините у нас.  Към момента има данни, че мерките могат да се разхлабят.  Все пак, той се застрахова, че ще се следят данните на епидемичната обстановка.

„Ще отворим детските градини веднага, щом имаме заповед за това. Те ще работят по обичайния ред, като ще се взимат всички необходими мерки за безопасност. Нямаме данни да има заболели възпитатели или учители в детските градини. През октомври и ноември имаше вълна на заболели, но не само от COVID-19, тогава трудно намирахме заместници в определени ситуации, но сега не виждам проблем”, каза Стоянов.

Той обясни, че децата на медиците, които посещават детските градини за персонал на първа линия, ще се върнат в своите градини и ясли.

Припомняме, че според сега действащата заповед на здравния министър всички детски заведения трябваше да бъдат затворени до 21 декември. От Щаба и министерството следят 17 показателя, на базата, на които се взимат решения кои мерки да бъдат разхлабени.  Учениците засега няма индикации да се върнат в класните стаи преди 4 януари.