„Старинен Пловдив“ и Гимназията по туризъм си сътрудничат през новата учебна година

  • от PlovdivTime
  • 16:40, 15.08.2023

Общински институт „Старинен Пловдив“ и Професионална гимназия по туризъм „Асен Златаров“ през февруари подписаха Споразумение за партньорство, целта на което бе да се развиват двустранните отношения между двете институции за провеждане на различни културни и образователни инициативи в сферата на културния туризъм. В резултат на това партньорство се проведе петмесечен обучителен курс на ученици от гимназията.

По време на обучението гимназистите се запознаха с различните обекти, управлявани от Института, спецификата на обслужването им, методите при изнасяне на беседи и обиколни турове и политиката за опазване на културното наследство на нашият град. Образователните турове по програмата бяха високо оценен от младежите. Освен, възможността за придобиване на задълбочени познания в сферата на туризма, свързани с ролята, функциите и технологията на екскурзоводската дейност, гимназистите научиха много интересни детайли за най-емблематичните забележителности, под управление на института.

Учениците посетиха Къща Хиндлиян, Епископската Базилика на Филипопол, Малката раннохристиянска базилика, Балабановата къща, Къща Недкович, Къща Клианти, Античен театър, Римски стадион, Къща Стамболян, Музейна аптека Хипократ и Постоянната експозиция на Златю Бояджиев. Религиозната палитра на Пловдив беше демонстрирана чрез посещения в Синагогата, Джумая Джамия и църквата “Успение Богородично“. В програмата беше отделено време и за временните изложби - на арх. Пеев и на пощенските картички от 19 век.

През месец юли възпитаниците на Професионална гимназия по туризъм „Асен Златаров“ проведоха своята производствена практика в Института, като усвоиха изнасяне на беседи, предлагането, продаването и разпечатването на различни типове маршрутни билети, а уредниците запознаха младите кадри и с процесите при инвентаризация на къщите.  

Менторската програма ще продължи и през 2024 г., а някои от участниците в нея, като стажанти, вече са част от екипа на Общински институт "Старинен Пловдив".

В работата на менторската програма за популяризирането на обектите на ОИ „Старинен Пловдив“ се включиха специалистите Вангел Илиев, Росен Танев, Валя Ангелова, Антоанета Пердикацева, Татяна Йорданова, Йорданка Парпулова и Ангелина Янакиева.