Слънцемобил, еко часовник и соларен панел за училищна раница на Лего лигата в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 11:59, 27.06.2023

Робот слънцемобил, който се задвижва със слънчеви панели ще представят млади изобретатели на Фестивала за Лего роботика на 8 юли в зала „Колодрум“. Учениците от Разград са направили прототипи от отпадъчни материали – картон, пластмаса, дърво, фолио и хартия, и ще го покажат по време на събитието.

24 отбора финалисти с участници от 10 до 16 години, избрани измежду 50 училища от цялата страна, ще премерят сили в състезание с Лего роботи, изпълнявайки мисии по правилата на световния формат FIRST® LEGO® League. Темата тази година е „Суперсили“ - с акцент върху възобновяемите и традиционните източници на енергия, като мисиите на състезанието са свързани с нея.  На нея са посветени и изследователските проекти на участниците.

С два отбора се включва отбор Kinder coder към читалище „Захари Стоянов“ в града под тепетата. Kinder Babies ще презентират идеята как топлината на човешкото тяло може да се използва за захранване на телефони. А Kinder Bots, в който влизат ученици от пловдивското ОУ „Васил Петлешков“, представят прототип на сграда с механичен соларен покрив, който сменя позицията си според нивото на светлината, за да увеличи ефективността на панелите и количеството произведена енергия.

Соларен панел за училищна раница, който може да зарежда или пауър банка (преносимата батерия) в раницата, или директно телефона или лаптопа, ще демонстрират „Роботчовците“ от Русе. Отбор mivka, също от Русе, представя проект за домашен ВЕЦ – изобретение, чрез което силата на консумираната вода в жилищата на многоетажни сгради се превръща в електрическа енергия за нуждите на домакинствата. Третият русенски отбор демонстрира технологично решение, което използва вибрациите на звука, за да захранва осветлението в дадено помещение. Учениците са го тествали по време на танцов спектакъл в училище.

Умен електромер и приложение, чрез което домакинство или офис може да контролира своето потребление, производство на електричество от солена вода в частните домове, са част от изследователските проекти, които ще презентират пред жури и публика участниците във фестивала.

Събитието е безплатно за всички посетители.