Ще има ли тържества за 15 септември в училищата?

  • от PlovdivTime
  • 09:16, 08.09.2020

На 15 септември ще има официално откриване на учебната година, а във всяко училище ще се прецени как да протече тържеството.

„Препоръчваме откриването да се състои на двора, а там да бъдат само от първи, пети и осми клас, т.е. учениците, които започват за пръв път в съответното училище. Останалите класове могат да си направят мини честване в класните стаи. Всяко училище е различни, там където има по-малко ученици, може да се позволи тържеството да е за всички ученици“, заяви пред БТВ министърът на образованието Красимир Вълчев.

Той отново категорично заяви, че над 80% от родителите искат децата им да започнат учебната година присъствено.

„Системата е подготвена на премине онлайн по всяко едно време. Възможно е да се наложи цели паралелки, общини или области да преминат в обучение от вкъщи. Ще има прагови стойности, над които ще се преминава в обучение в електронна среда. Очаква се те да бъдат определени от министъра на здравеопазването. По време на сезонния грип също има вероятност от онлайн обучение“, коментира Вълчев.

Министърът коментира още, че в случай на нарушение на правилото за носене на маски в общите помещения ще има наказания. Като най-суровото е преместване в друго училище. Той се надява до такива последици да не се стига.

„В общите помещения учениците ще прекарват относително по-малко време, по-голямата част е в класната стая, не мисля, че това е толкова непоносимо. Препоръчали сме да излизат по-често навън в междучасията, където няма правило за носене на маски“, коментира още министърът.

Той коментира и така наречените изолатори в училищата.

„Целта е децата да бъдат отделени. Проблемът е, че не всички училища разполагат с такива. Все още няма ясни критерии за помещенията. Надявам се учителите и родителите също да ни помагат да изчистваме проблемите“, каза той.