Шест пловдивски училища ще имат нови спортни площадки

  • от PlovdivTime
  • 12:16, 16.06.2021

За втора поредна година Община Пловдив предоставя финансова подкрепа за изграждане или ремонт на спортни площадки и облагородяване на дворни пространства в общинските училища.

Заделените по общинска програма средства са в размер на 350 000 лв., като финансирането се извършва на два етапа, всеки от тях с бюджет от 175 000 лв.

Първият етап от подпрограмата вече се проведе. За него проекти подадоха 18 училища. Максималният размер на финансовата помощ от страна на Община Пловдив за подаден от кандидата проект е в размер на до 80% от допустимите разходи. Съгласно условията шест общински училища ще могат да се възползват от първия етап на програмата като одобреното финансиране е в размер на 174 888,07 лв. Заради ограничения бюджет са финансирани само училища, които не са участвали досега с проекти.

„Училищните сгради имат нужда от постоянни инвестиции и администрацията се стреми да помага с Образователните си програми. Тази програма е нова и има за цел за няколко години да подобри трайно облика на училищните дворове в Пловдив“, коментира заместник-кметът Стефан Стоянов.

Следва провеждането и на втория етап от подпрограмата. Документите на всички училища, които не са одобрени за финансиране, се пренасочват директно за участие във втори етап, при предоставяне и актуализиране на исканите документи.

Подпрограма „Проектиране и изграждане на нови спортни площадки и/или ремонти и сертифициране на съществуващи такива, облагородяване на дворни пространства в общинските училища“ е част от „Общинска образователна програма за периода 2020-2022 г“ и стартира за първи път през миналата година. През изминалата година Община Пловдив задели 400 000 лв. и бяха финансирани 12 училища, които подобриха състоянието на дворните си пространства.

Списък със спечелилите проекти в 1 етап:

  1. ОУ "Яне Сандански" - три детски площадки
  2. ПГВАД "Христо Ботев" - ремонт на съществуваща спортна площадка и обособяване на фитнес на открито
  3. ОУ "Райна Княгиня" - ремонт и реновиране на баскетболна площадка
  4. НУ "Климент Охридски" - ремонт на съществуващо футболно игрище
  5. ОУ "Васил Петлешков" - ремонт на външна спортна площадка чрез поставяне на нова настилка и маркировка
  6. СУ "Св. Константин-Кирил Философ" - изграждане наспортни площадки за футбол и баскетбол