С “Живот с музика“: Талантливи деца от Украйна преодоляват ужаса от войната

  • от Мария Луцова
  • 11:31, 12.06.2023

Талантливи деца от Украйна и България ще изнесат концерт „Живот с музика” на 17 юни от 18 часа в залата на читалище „Антим I“ на бул. „Свобода“№6. Събитието е част от шестмесечен проект на е фондация „Стойна Кръстанова“ със съдействието на Музикално-артистичен форум Пловдив и с подкрепата на Ukraine Support&Renovation Foundation.

„Началото поставихме през месец януари във Втори дом. Проектът е насочен към децата на украинците, потърсили спасение от войната в Пловдив. Те са на възраст от 4 до 12 години. Първоначално групата бе от 30 деца, но се променяше бройката, защото родителите сменяха квартири, градове. В концерта участие ще вземат 20 от тях, а на сцената ще излязат и техни връстници от България”, обяви Красимира Кръстанова. Тя уточни, че тепърва ще се мисли как екипът ще продължи да помага на децата да продължат да развиват талантите си.

„По време на работата ни децата бяха разделени в три групи. Първата бе за абсолютно начинаещите, с които започнахме от нотите. Втората група бяха тези, които имат някаква подготовка в свиренето на пиано. В третата бяха напреднали деца”, разказа доц. Надежда Кузманова и даде за пример 11-годишния Лев Трусов, който е изявил желание да свири на орган и дори в края на миналия месец се е включил в концерт в храма в район „Тракия”.

Освен нея с децата работят Милена Захариева, Светлана Иванова, Елена Чавдарова-Иса, Маринела Маринова и музикантът от Украйна Екатерина Трусова, Марчо Апостолов и д-р Ваня Балева.

„Всеки ден посрещаме деца от Украйна, които пристигат най-вече със своите майки или баби. Те са като отхвърлени листенца. Не знаят какво ще се случи с тях следващия месец. В Пловдив има над 8000 украински деца. Благодарение на такива проекти те се борят със стреса, връщат се усмивките на децата. Най-хубавото е, че техните родители изявяват желание да  продължат заниманията си с музика. Например Варвара Лахина, която има страхотен певчески талант”, разказа Наталия Елис, която е човекът, грижещ се да  посреща и помага на украинските бежанци в Пловдив и региона.

Тя разказа още, че именно с такива проекти като „Живот в музика” децата успяват да се преборят с огромния стрес, да погледнат към бъдещето. Защото немалка част от тях са загубили свои близки във войната и неслучайно прегръщат учителите си.

„От всички бежанци мъжете в Пловдив и региона са едва 5 процента. Радвам се, че все повече украински деца се записват в български училища. 94 е броят им  тази година. В точните науки и английския език се справят много добре, само българският език им е по-труден. Но догодина ще наваксат и това”, каза още Елис.

„Живот с музика“  се  финансира от Национален фонд „Култура” по програма „Социално ангажирани изкуства”.