С концерти на виртуози: Музикалното училище в Пловдив празнува 75-годишнина

  • от Мария Луцова
  • 10:59, 31.01.2020

Националното училище по музикално и танцово изкуство „Добрин Петков” ще отбележи 75-годишнината си с поредица от събития. Първото от тях е на 10 февруари от 18 часа в Дома на културата „Борис Христов”. Тогава талантите от пловдивското училище ще отбележат патронния си празник с концерт на зрелостниците, които ще свирят с оркестъра на Държавна опера-Пловдив. Ще чуем изпълненията на пианистите Николай Маринов и Тифани-Сидни Микова от класа на Светлана Косева, пианиста Едуард Скалли от класа на Елена Велчева, виолончелиста Симеон Каранов от класа на Юлия Марковска, флейтиста Явор Ангелов от класа на Антоанета Ковачева, тромпетиста Гарабед Казазян от класа на Пенчо Пенчев, баритона Никола Ананиев от класа на Матеуш Тенев и поп и джаз певицата Ивана Муцкова от класа на Теодора Чернева. В програмата са включени творби на Лудвиг ван Бетховен, Гаетано Доницети, Ференц Лист, Жорж Бизе, Давид Попер, Сергей Рахманинов, Александра Пахмутова и Queen.

Следващото празнично събитие е на 24 март в залата на НУМТИ с концерт на преподаватели. През април – на 30-и, отново там ще има балетен спектакъл „45 години балетни класове”.

Официалният тържествен юбилеен концерт с  участието на всички представителни формации и ансамбли на училището ще се състои на 31 май в концертната зала на Дома на културата „Борис Христов”.

 Специален и очакван с интерес е концертът на възпитаниците на училището, днес инструменталисти от световна величина - Ясен Тодоров – цигулка (САЩ) и Саркис Балтаян – пиано (САЩ), които на 22 юни в училищната концертна зала „Добрин Петков” ще представят програма под надслов „250 години от рождението на Лудвиг ван Бетховен”.

 Юбилейният афиш „75 години Пловдивско музикално училище” включва още „Среща на поколения“ – концерт на сборен симфоничен оркестър с участието на бивши и настоящи възпитаници на Пловдивското музикално училище (15 юли) и „Коледен концерт на Симфоничния оркестър на училището” (9 декември).

 В рамките на юбилейните събития НУМТИ „Добрин Петков” ще осъществи и два международни музикални проекта – съвместен оркестров проект с Музикалното училище в Женева, Швейцария (април – май, Женева – Пловдив) и концерт под патронажа на Посолството на Япония в Република България (28 ноември, концертна зала „Добрин Петков”).

 През юбилейната 2020 г. на територията на училището ще се проведе и VІІ издание на Клавирния конкурс „Шуман – Брамс” (12 – 15 ноември), включен в Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби на Министерството на културата.

 

ИСТОРИЯТА:

В края на 1944 г. в Пловдив е сформиран Комитет за културно издигане на града, една от целите  на който е откриването на нови учебни заведения и създаването на симфоничен оркестър. От пловдивските музиканти в Комитета членуват Ангел Букорещлиев, Аврам Литман, Трендафил Миланов, Анастас Маринкев, Марко Мешолам и други, разказва сайтът на Музикалното училище. Чрез стабилна обществена подкрепа от страна на видния пловдивски адвокат и общественик Никола Янев и тогавашния областен управител Йордан Божилов осигуряването на средствата за реализацията на идеята са осигурени  на местно ниво, без да се разчита на субсидии от страна на държавата. 

„1944 г. Министърът на народната просвета признаваше необходимостта в Пловдив да бъде открито музикално училище. Той обаче отказваше да задоволи тази нужда, защото в бюджета на държавата нямало предвидени кредити за откриване на ново музикално училище.

Тогава културният комитет заяви, че е готов и съгласен да поеме изцяло издръжката на училището, докато се предвидят необходимите средства в бюджета на държавата. Казахме, че пловдивските граждани искат училището да се открие още сега, за да не се забавя повече културното и музикалното развитие на града. При това положение министърът капитулира.

На 27 март 1945 г. той издаде заповед, с която разреши на културния комитет да открие в Пловдив частно средно музикално училище. Първата учебна година на музикалното училище беше тържествено открита на 24 септември 1945 г. в сградата на ул. „Цар Асен” № 10. През следващата 1946 г. държавата пое изцяло издръжката на училището и тогава то стана държавно”, разказва един от двигателите Никола Янев. 

Първият директор на училището е Трендафил Миланов (цигулка), а едни от първите преподаватели стават видните пловдивски музиканти Ангел Букорещлиев, Флоренция Русчева и Зорка Сайян – пиано; Аврам Литман – цигулка; Марко Мешолам – виола; Милчо Петров – виолончело; Анастас Маринкев – контрабас; Борислав Благоев и Чудомир Делчев – флейта; Селма Куруян – класическо пеене; проф. Иван Пеев и проф. Асен Диамандиев – музикално-теоретични дисциплини; Нена Михлюзова – история на музиката.