РУО-Пловдив в неведение как ще тестват учениците от начален етап

  • от PlovdivTime
  • 09:53, 05.11.2021

РУО-Пловдив оставено в пълно неведение от Министерството на образованието по каква методика и организация ще се извършват т.нар. щадящи тестове на учениците от начален етап, чието прилагане трябва да започне в следващата седмица.

Припомняме, че МОН избра двете фирми, предложили най-добрите оферти за тестове, като предстои доставките тепърва да се извършват. Дотогава както родителите, така и Регионалното управление на образованието в Пловдив няма да знаят какво предстои оттук насетне.

По-рано днес министър Николай Денков заяви, че, за да се организира всичко около тестването на учениците, са нужни два дни след доставката им. На този етап това важи само за 1-4 клас.  

 „Все още нищо не знаем. Дори не знам дали ние ще бъдем посредникът между училищата и министерството. Предполага се, че РУО ще участва в организацията, но РЗИ – няма. Очакваме заповедта на министъра на образование, която да внесе яснота“, заяви директорът на институцията Антоанета Кръстанова пред TrafficNews.

Управление на образованието-Пловдив вече е изготвило точната бройка на ученици в училищата от 1-ви до 4-ти клас, които евентуално ще се върнат обратно в училище през следващата седмица. Това обаче се случва още преди да са проведени запитванията до родители, дали са съгласни децата им да бъдат подлагани два пъти седмично на тестване.

Въпросното запитване до родителите ще бъде организирано от всяко едно отделно училище, заяви Кръстанова. От това зависи формата на обучение на отделните ученици в класа – присъствено или дистанционно.

Нямаме информация от пловдивските училища какъв процент от родителите са съгласни децата им да бъдат тествани“, допълни тя.

Припомняме, че преди дни в Пловдив се проведе протест на родители, които категорично искат децата им да бъдат обучавани присъствено. Повечето от тях бяха съгласни децата им да бъдат тествани, но заявиха претенция пробата да се взима от медицинско лице. По информация от днес, тестването ще се случва от родители или учители.

Дори и броя на учениците в клас да се окаже малък заради голям процент несъгласие у родителите, системата не позволява вариант за сливане на класова, поясни Кръстанова.

Към момента остава неясно още, ако системата за щадящо тестване се окаже работеща, в какъв срок тя ще може да бъде приложена и при по-големите ученици. Прогнозите на министъра са това да се случи седмица след вкарването на най-малките в клас.