Робот и сензорни технологии правят чудеса в спектакъл на Кукления театър

  • от Мария Луцова
  • 14:15, 07.07.2023

Изключително интересно събитие, в което главни герои са един робот и сензорни технологии, ще представи пред публика екипът на Кукления театър в Пловдив. На 10 юли от 19 ч. зрителите могат да видят представянето на резултатите от второто издание на  творческата  лаборатория „Съвременните технологии и кукления театър – Техно-логика”, организирана от СНЦ „МКТФ „Двама са малко –трима са много“. 

Представянето е с вход свободен срещу талон, който могат да получат от касата на Кукления театър. През лятото екипът ще подготви и цялостен спектакъл, който ще бъде готов за септември, когато куклениците ще посрещат гости на фестивала „Двама са малко – трима са много”. 

„Лабораторията се съсредоточи върху темата за изкуствения интелект – страхове, промени. Виждаме, че в световен мащаб основните страхове на хората са, че изкуственият интелект ще подмени творческия процес.  Ние в Кукления театър винаги сме оптимисти и разказваме приказки с щастлив край. За нас това е още една възможност да намерим нови изразни средства.  Да съкратим като времетраене някои процеси”, казва режисьорът Ева Кьосовска, която е един от двигателите на проекта.

Тя допълва, че за децата съвременните технологии са много по-понятни и близки, а възрастните са тези, които трябва да се адаптират.

 „Децата много лесно и бързо се ориентират в технологиите.  Ние искаме да покажем на децата, а и на техните родители, въобще на публиката, че много е важно как използваме тези технологии. Те могат да бъдат много полезни. Основната причина да бъдат създадени, е да помагат на хората. Ние ще покажем, че би могло да е хубаво с роботите и технологиите”, допълва я и другият ръководител на проекта – режисьорът Веселин Бойдев.

По време на работния процес от 1 до 10 юли участниците са опитвали различни аспекти от работата със сензорни технологии – например с едно движение на ръката да се създава музика, или да се свири на пиано, с идеята как могат те да намерят място в сценичните изкуства. 

„Спектакълът, който подготвяме, е чудесен – футуристичен, дигитален, сензорен. Той е по-скоро насочен към възрастната публиката поради темата, която изследваме, или към по-големи деца. Родителите са тези хора, които трябва да обяснят, че едно средство като технологиите може да бъде използвано, за да създава и да прави вълшебства. Защото всички знаем, че може да бъде използвано и да разрушава. Историята, която разказваме, е точно в тази посока – едни учени създават най-съвършения си модел робот. Идеята им е да го използват, за да сбъдват мечти и така попадат в една изкуствена реалност  –магична, вълшебна, изключително красива. Но има и такива,  които искат робота, за да агресират. Опитваме се да изследваме различни теми, отключени от създаването на изкуствения интелект и различните неща, за които хората го използват”, каза Ева Кьосовска.

Тя сподели, че лабораторията е била толкова интересна, че към участниците се присъединил исландскиятдиджей и композитор Карлсон като доброволец. В понеделник след спектакъла той ще изпълни своя авторска електронна музика. 


Веселин Бойдев пък направи интересна аналогия със спектакъла и романа „Франкенщайн”.


„Може да се направи паралел с класическото произведение на Мери Шели, тъй като по някакъв начин за нас този изкуствен интелект е един събирателен образ на всякаква информация.  По същия начин както  тялото на героя е сглобено от части от други човешки тела в романа. Посланието, което отправяме, има аналогия и със създаването на електричеството. Опасенията и тогава, и днес ги има, когато сме изправени пред нещо ново. Но романът на Мери Шели е роман предупредждение, а нашето представление е по-скоро пожелание да бъдем по-внимателни с технологиите”, каза той.

Всички участници в екипа са Ева Кьосовска и Веселин Бойдев (режисьори), Ивайло Николов (сценограф), Петко Танчев (визуаленартист), Павломир Дойчев (композитор), Симеон Янчев (роботика и сензорни технологии) актьори от Столичен театър, Държавен куклен театър-Пловдив и Държавен куклен театър-Бургас.

 „Благодарни сме на Национален фонд „Култура” и фондация „Пловдив 2019” заради това, че имаме възможността да експериментираме, д апробваме нови неща, защото всичко това е свързано с единголям ресурс. Той трябва да бъде вложен в откриването, в откривателството – нещо изключително важно за изкуството. В лабораториите нещата се случват тук и сега при контакта на различинте артисти, изявени в своята сфера.  Надявам се да направим един от най-важните мостове в съвременния свят – между технологичното и рационалното и изконните ценности, които се опитваме да съхраним и предадем нататък в театъра”, каза в заключение пиарът на театъра Венера Нечкова-Фингарова и отново отправи покана зрителите да дойдат и да се забавляват заедно с екипа.