Ръстът на населението в Пловдив поставя под натиск градини и училища, строят нови за хиляди деца

  • от Благовест Андонов
  • 15:16, 13.09.2021

Прирастът на населението в Пловдив започва да поставя под натиск социалните услуги под тепетата, като детски градини и училища. Зам.-кметът Стефан Стоянов заяви, че за последните години има 10 000 регистрирани под тепетата, а поне още толкова нерегистрирани.

„Развитието на Пловдив и агломерацията около града, която наброява 700 000 души, дава отражение и върху образователната система. Само тази година имаме 5% повече първолаци. Тази тенденция ще се запази и за градините и училищата, като именно поради това Община Пловдив строи нови детски градини”, каза Стоянов, цитиран от TrafficNews.

Днес кметът Здравко Димитров преряза лентата на обновената детска градина Перуника, чиято стойност е за 3 млн. лева. Тя ще бъде за 160 деца, които ще бъдат в на практика нова детска градина, която разполага с басейн и физкултурен салон.

Зико напомни, че е поел ангажимент за 12  детски градини до края на мандата и по думите му, въпреки тежките времена, в които живеем, той ще изпълни обещанието си. До края на годината още две нови детски градини трябва да заработят – на ул. „Богомил” на бул. „Ал. Стамболийски” до ул. „Пере Тошев”. Те ще бъдат за още 450 деца. Скоро ще заработят и нови ясли със 6 групи.

В момента в етап на обществена поръчка са още 10 детски градини, които са през проектите на образователното министерство, както и такива по „Региони в растеж”.

Най-голям проблем има именно с яслините групи, както и детските градини в район „Южен”.
Градоначалникът каза, че в действителност има проблем в най-гъстонаселения район на Пловдив и там ще бъдат концентрирани в следващите години.

Строителството на градини и училища  обаче трябва да бъде приоритет и в следващите години, тъй като тенденцията е ясна и тя за прираст на населението, който е преди всичко с профила на млади хора с малки деца.

Обновената детска градина "Перуника"